Racija povezana s uklanjanjem povjeriljivih zapisa iz Bijele kuće.     Foto: AP

Bivši američki predsjednik Donald Trump saopćio je kako su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u saveznoj američkoj državi Florida.

”Ovako nešto se nije desilo nijednom američkom predsjedniku“, rekao je Trump.

Dodao je kako su mu agenti FBI-a provalili i u sef.

“Ovakav nenajavljeni upad u moju kuću nešto nakon rada i saradnje s nadležnim institucijama, nepotreban je i neprikladan“, smatra Trump.

Associated Press je, pozivajući se na relevantne izvore, javio kako je pretres izvršen u okviru istrage o tome je li Trump na imanje na Floridi odnio tajne dokumente tokom mandata u Bijeloj kući. Federalnim zakonima zabranjeno je iznošenje tajnih državnih dokumenata iz adekvatnih službenih mjesta.

Pretres kuće bivšeg predsjednika je jedna od nekoliko istraga s kojima se Trump suočava iz vremena koje je proveo na vlasti.

Američko Ministarstvo pravde odbilo je komentirati istragu, koju je Trump u izjavi nazvao racijom i rekao da uključuje "veliku grupu agenata FBI-a". Sjedište FBI-a u Washingtonu i njegova terenska kancelarija u Miamiju odbili su komentarisati.

Eric Trump, jedno od odrasle djece bivšeg predsjednika, rekao je za Fox News da se pretraga odnosila na kutije dokumenata koje je Trump donio iz Bijele kuće, te da njegov otac mjesecima sarađuje s Nacionalnim arhivom kada je riječ o tome.

Izvor upoznat s ovim potvrdio je Reutersu da je racija, izgleda, povezana s Trumpovim uklanjanjem povjerljivih zapisa iz Bijele kuće.

Pretres u Mar-a-Lagu intenzivira višemjesečnu istragu o tome kako su povjerljivi dokumenti završili u više od deset kutija u Trumpovoj rezidenciji na Floridi, ranije ove godine. To se događa usred odvojene istrage velike porote o naporima da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020. i poveća potencijalna pravna opasnost za Trumpa dok postavlja temelje za još jednu kandidaturu.



TRT Balkan / agencije