Evropski lideri okupili se u Moldaviji

Evropski lideri okupili se u Moldaviji

Na dnevnom redu je i situacija na Kosovu.
Tri glavne teme sastanka su sigurnost, energija i povezanost.        Foto: AA

Skoro 50 lidera iz Evrope okupilo se u Moldaviji na drugom sastanku Evropske političke zajednice (AST).

Lideri 47 zemalja i institucija Evropske unije (EU) na evropskom kontinentu, osim Rusije i Bjelorusije, pozvani su na samit AST u historijskom zamku Mimi, otprilike 40 kilometara od glavnog grada Kišinjeva.

Moldavija, bivša sovjetska država, a sada zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posljednjih godina jača svoje veze sa Zapadom. Zemlja se od početka rata u Ukrajini suočava sa sigurnosnim prijetnjama, neviđenim prilivom izbjeglica, trgovinskim poremećajima i ekonomskim problemima.

Drugi sastanak AST-a u Moldaviji sa populacijom od 2,6 miliona smatra se "jakom porukom jedinstva" upućenom Moskvi od EU i zapadnih zemalja.

Radi se o neformalnom diplomatskom forumu osnovanom prošle godine na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Tri glavne teme sastanka su sigurnost, energija i povezanost.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije EU, koja je doputovala u Moldaviju dan prije samita, naglasila je da je dolazak skoro 50 šefova država i vlada u Kišinjev "veoma snažna poruka" za Kremlj.

"Moldavija je u srcu Evrope. Moldavija je Evropa", kazala je Von der Leyen.

Vlada Moldavije će tokom samita pokušati da uvjeri čelnike zemalja članica, posebno Njemačke i Francuske, i administraciju EU da ubrzaju proces članstva u EU i da što prije daju članstvo, što bi inače trajalo mnogo godina.

Prije sastanka, predsjednica Moldavije Maia Sandu najavila je da će članstvo svoje zemlje u EU staviti na dnevni red tokom bilateralnih sastanaka i da žele postati članica do 2030. godine.

AST se smatra platformom na kojoj se od lidera očekuje da razmjenjuju ideje i govore o pitanjima koje treba riješiti.

U tom kontekstu, lideri će održati mnoge bilateralne i multilateralne sastanke na samitu u Moldaviji. Jedan od njih će se održati u sklopu nastojanja da se postigne mir između Azerbejdžana i Armenije.

Na dnevnom redu je i situacija na Kosovu.

Pored toga, tokom samita bit će održani okrugli stolovi između lidera.

Zbog samita su u Kišinjevu poduzete su i opsežne sigurnosne mjere.

Sigurnosne snage su na glavnim ulicama, a neki putevi su bili zatvoreni za saobraćaj.

Novinari su vozom prevezeni do oblasti Bulboaka, gdje se nalazi dvorac Mimi.