Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da je "velika vjerovatnoća" da je za napad odgovorna teroristička grupa PKK, dodajući da će Turkiye podijeliti informacije o njihovom identitetu kada budu utvrđeni.          Foto: AA

Evropske zemlje osudile su teroristički napad na kompleks Turske vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u glavnom gradu Ankari u kojem je poginulo pet osobe, a povrijeđene 22.

Napad je osudio njemački kancelar Olaf Scholz.

"Šokiran sam vijestima o mrtvima i povrijeđenima koje dolaze iz Ankare. Najoštrije osuđujemo sve oblike terorizma i stojimo uz našeg partnera Turkiye", napisao je na X-u.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke iz kojeg su osudili sve oblike terorizma na najoštriji mogući način.

“Naša solidarnost je sa Turkiye i naše misli su sa porodicama poginulih, želimo brz oporavak povrijeđenima", objavilo je ministarstvo.

Teroristički napad osudio je i Richard Moore, šef britanske službe vanjskih obavještajnih službi (MI6).

"Snažno osuđujem teroristički napad koji je danas izveden u Ankari. Naše misli i iskreno saučešće su sa porodicama onih koji su izgubili živote", objavio je grčki premijer Kiryakos Mitsotakis.

Austrijski premijer Karl Nehammer također je osudio teroristički napad u Ankari.

"Terorizmu i nasilju nije mjesto u našim društvima", kazao je.

Teroristički napad osudila je i italijanska premijerka Giorgia Meloni, kao i zamjenik italijanske premijerke i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i italijanski ministar odbrane Guido Crosetto, koji je danas otputovao u Istanbul da se sastane sa svojim turskim kolegom Yasarom Gulerom.

Teroristički napad u Ankari osudila je i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

"Stojimo uz našeg saveznika Turkiye nakon današnjeg terorističkog napada u Ankari. Izražavamo naše najdublje saučešće porodicama žrtava. Terorizmu i nasilju nema mjesta u našem svijetu", rekla je Osmani.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je izrazilo saučešće porodicama poginulih u strašnom napadu.

"U šoku smo i tuzi. Osuđujemo ovaj besmisleni čin nasilja i stojimo uz turski narod u ovim teškim vremenima", poručili su.

Napad je osudila i predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova.

"U potpunosti sam solidarna sa Ankarom i cijelim turskim narodom nakon ovog užasnog terorističkog napada. Izražavam iskreno saučešće porodicama onih koji su izgubili živote. Ovo besmisleno nasilje nikada neće stati na put miru", kazala je Siljanovska-Davkova.

Teroristički napad osudili su i zvaničnici Nizozemske, Bugarske, Češke, Letonije, Estonije, Norveške...

TRT Balkan / agencije