Naglasila je da je rješenje za ovo pitanje zajedničko djelovanje i obnavljanje zakonskog okvira.     Foto: AP

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak zemlje članice Evropske unije (EU) da djeluju zajedno po pitanju migracija, navodeći da EU mora poboljšati nadzor granica na mediteranskim i zapadnobalkanskim rutama koje migranti koriste da bi stigli u Evropu.

U pismu liderima zemalja članica EU-a, Ursula von der Leyen je navela da su neregularne migracije na granicama EU-a dostigle najviši nivo od 2016. godine, kada su se zemlje suočile s krizom zbog ljudi koji su pokušavali neovlašteno preći njihove granice.

Naglasila je da je rješenje za ovo pitanje zajedničko djelovanje i obnavljanje zakonskog okvira, dodajući da će do donošenja novog pakta o migracijama i azilu odgovor na to pitanje uvijek biti nepotpun.

Von der Leyen je dodala da će se nastaviti rad na migracionim rutama Zapadnog Balkana i Centralnog Mediterana, dodajući da će se raditi na koordinisanijem pristupu u akcijama potrage i spašavanja u nesrećama s čamcima migranata na moru.

Ona je rekla i da želi olakšati saradnju između zemalja EU-a i privatnih brodova za traganje i spašavanje.

U vezi sporazuma o migracijama između EU-a i Turkiye iz 2016. godine, ona je naglasila da će uložiti neophodne napore da bi osigurali njegovu punu implementaciju.

Turkiye se žalila da, iako je ispunila obaveze o migracijama iz marta 2016., EU to nije učinio, odnosno nije omogućio liberalizaciju viznog režima i dao Turkiye šest milijardi eura za pomoć u rješavanju problema migranata.

TRT Balkan / agencije