Godišnja inflacija u eurozoni dostigla je novi rekordni nivo od 9,1 posto u augustu.      Foto: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) povećala je u četvrtak tri ključne kamatne stope za 75 baznih poena u historijskoj odluci.

Odluka je donesena u momentima dok se eurozona suočava s rekordnom inflacijom, energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini koji donosi nove rizike za kompletan region.
"Kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju bit će povećane na 1,25 posto, odnosno 1,50 posto i 0,75 posto", navodi se u saopštenju.

Juli je prvi mjesec u više od decenije da je ECB podigao stope za 50 baznih poena nakon što je godišnja inflacija u eurozoni u junu porasla na 8,6 posto, daleko iznad cilja ECB-a od dva posto.

Godišnja inflacija u eurozoni dostigla je novi rekordni nivo, 9,1 posto u augustu.
"Rastuće cijene energije i hrane, pritisci potražnje u nekim sektorima zbog ponovnog otvaranja privrede i nestašice u snabdijevanju i dalje podstiču inflaciju", objavio je ECB.
Upozoreno je da su pritisci na cijene nastavili da se šire u cijeloj ekonomiji, signalizirajući dalje povećanje kamatnih stopa u narednom periodu.
"Inflacija je i dalje previsoka, vjerovatno će ostati iznad našeg cilja u dužem periodu", navodi se u saopštenju ECB-a.

TRT Balkan / agencije