Riječ je o jednom od najvećih protesta protiv Mileijevih mjera štednje otkako je prošlog decembra preuzeo dužnost uz obećanje da će obuzdati javne finansije velikim rezovima u javnom sektoru.      Foto: AA

U argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu održani su masovni protesti protiv smanjenja javnog obrazovanja, jer se zbog inflacije realna vrijednost ulaganja u obrazovanje smanjuje za oko 80 posto.

Stoga je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice Buenos Airesa protestujući protiv smanjenja finansiranja javnih univerziteta u sklopu budžeta koji je usvojila vlada predsjednika Javiera Mileija.

U obranu besplatnog javnog univerzitetskog obrazovanja protestovali su studenti 57 javnih univerziteta uz podršku profesora i roditelja. Proteste u glavnom gradu i drugim većim gradovima poput Cordobe podržali su i sindikati, opozicija i privatni univerziteti.

Prema podacima policije, samo na protestima u Buenos Airesu sudjelovalo je više od 100.000 ljudi, a organizatori procjenjuju njihov broj na blizu pola miliona. Središte grada bilo je blokirano nekoliko sati.

Riječ je o jednom od najvećih protesta protiv Mileijevih mjera štednje otkako je prošlog decembra preuzeo dužnost uz obećanje da će obuzdati javne finansije velikim rezovima u javnom sektoru.

Njegova je vlada ove godine finansiranje univerziteta zadržala na istoj razini kao lani, unatoč činjenici da je realna vrijednost proračuna oko 80 posto niža zbog inflacije. Milei je više puta opisao javne univerzitete kao centre socijalističke indoktrinacije.

Rektor Univerziteta u Buenos Airesu Ricardo Gelpi upozorio je da će ta institucija morati prestati s radom u roku od tri mjeseca ako ne dobiju dodatna sredstva, javlja BBC.

TRT Balkan / agencije