Oko 400 letova otkazano je u četvrtak, što je pogodilo oko 70.000 putnika, prema ALTA, asocijaciji avioprevoznika Latinske Amerike.                Foto: AA

U Argentini je održan drugi generalni štrajk u proteklih pet mjeseci od kada je na vlasti predsjednik Javier Milei.

U glavnom gradu Buenos Airesu zaustavljen je javni prevoz za oko tri miliona putnika dnevno, zatvorene su škole, banke i benzinske pumpe, a komunalna preduzeća nisu sakupljala smeće.

Sindikati su sazvali 24-satni protestni štrajk u znak podrške pristojnim platama Argentincima koji se bore sa teškom ekonomskom krizom. Godišnja inflacija dostiže 300 posto, a svaki drugi stanovnik živi u siromaštvu.

Oko 400 letova otkazano je u četvrtak, što je pogodilo oko 70.000 putnika, prema ALTA, asocijaciji avioprevoznika Latinske Amerike.

Luka Rosario, u koju se izvozi 80 posto argentinskih poljoprivrednih proizvoda, osakaćena je.

Nakon pobjede na izborima prošlog novembra, Milei je obećao da će eliminisati budžetski deficit Argentine i smanjiti inflaciju.

Do sada je smanjio subvencije za prevoz, benzin i energiju, između ostalog, i otpustio hiljade državnih službenika.

Sindikat CGT-a ga optužuje da je uveo mjere štednje koje su pogodile siromašne i penzionere. Štrajk je potpuno očekivan zbog drastičnih mjera štednje. Najveći do sada bio je 23. aprila, kada je oko milion ljudi protestovalo protiv smanjenja finansiranja javnih univerziteta.

Uprkos tome, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da on i dalje uživa oko 50 posto podrške među biračima. Njegovim mjerama mjesečna inflacija je pala sa 25 posto prošlog decembra na devet posto u aprilu, a Milei se prošlog mjeseca pohvalio prvim kvartalnim suficitom argentinskog budžeta u posljednjih 16 godina.

TRT Balkan / agencije