Rečeno je da PKK također upravlja širokim propagandnim aparatom širom Evrope.     Foto: Reuters

Europol, agencija za provođenje zakona Evropske unije, ukazala je na prijetnju koju teroristička organizacija PKK predstavlja za zemlje članice EU-a, u izvještaju objavljenom u srijedu.

Agencija je u svom godišnjem izvještaju o terorizmu otkrila da su članovi nekih evropskih ekstremno ljevičarskih grupa i anarhisti trenirali i učestvuju u terorističkim aktivnostima s teroristima PKK-a u sjevernom Iraku, jugoistočnoj Turkiye, ali i u sjeveroistočnoj Siriji, gdje je koncentrisana većina napada ove terorističke grupe u posljednje vrijeme.

"PKK je veoma aktivna u EU, uglavnom koristeći zemlje članice kao bazu za administrativne, regrutacione i finansijske svrhe", navodi se u izvještaju, dodajući da su trgovina drogom i prevara među glavnim izvorima prihoda PKK-a u EU.

Rečeno je da PKK također upravlja širokim propagandnim aparatom širom Evrope.

Prema navodima agencije, Njemačka je 2022. uhapsila četiri osobe, a Italija jednu osobu zbog povezanosti s PKK.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

TRT Balkan / agencije