Lideri evropske dvadesetsedmerice, kao i 17 evropskih zemalja, sastat će se u Pragu, glavnom gradu Češke 6. oktobra.

Evropska unija (EU) pozvala je lidere svih 27 država članica bloka, plus 17 evropskih zemalja, uključujući Turkiye, Veliku Britaniju i zemlje Balkana, na prvi sastanak Evropske političke zajednice.

"Danas su poslani pozivi za sastanak koje su potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i češki premijer Petr Fiala", rekao je zvaničnik u četvrtak, tražeći da ostane anoniman.

Lideri evropske dvadesetsedmerice, kao i 17 evropskih zemalja, sastat će se u Pragu, glavnom gradu Češke 6. oktobra.

Pored lidera država članica EU, pozvani su čelnici balkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija), zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turkiye, Armenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.

Evropska politička zajednica je platforma za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta, s ciljem da "okupi lidere evropskih država na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva, idealno jednom ili dva puta godišnje", pojasnio je zvaničnik.
Svi lideri će učestvovati na uvodnoj sesiji i završnoj večeri, održati bilateralne razgovore i učestvovati u manjim grupama na okruglim stolovima o različitim temama kao što su sigurnost, energija, klima, mobilnost i ekonomija.

Lideri EU će sutradan održati neformalni samit.

Domaćin događaja će biti Vlada Češke, koja je u julu preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u maju da se uspostavi Evropska politička zajednica uz učešće zemalja EU i susjeda, kako bi se riješili zajednički politički i sigurnosni izazovi.

TRT Balkan / agencije