Ukrajina je rekla EU-u da želi 350.000 granata mjesečno kako bi pomogla svojim trupama da zaustave napad Moskve.     Foto: Reuters

Kijev se žalio da njegove snage trebaju obnovu zaliha jer se ruska jednogodišnja invazija pretvorila u mukotrpan rat iscrpljivanja, izvještava AFP.

Ukrajina je rekla EU-u da želi 350.000 granata mjesečno kako bi pomogla svojim trupama da zaustave napad Moskve i omogućila im da pokrenu nove protuofanzive kasnije tokom godine.

Ministri vanjskih poslova i odbrane na sastanku 27-članog bloka u Bruxellesu nastojat će se dogovoriti o višestrukoj inicijativi usmjerenoj na ubrzavanje opskrbe i jačanje odbrambene industrije.

"Vrijeme je od ključne važnosti: moramo isporučiti više topničkog streljiva i moramo isporučivati brže", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Prvi dio plana uključuje milijardu eura zajedničkog finansiranja kako bi se države EU-a pokušale natjerati da iskoriste svoje zalihe streljiva koje se može brzo poslati.

U drugom dijelu blok bi iskoristio još jednu milijardu eura za narudžbu granata od 155 milimetara za Ukrajinu kao dio golemog zajedničkog pokretanja nabave čiji je cilj potaknuti kompanije da povećaju proizvodnju.

Zajednička kupovina oružja u ovoj razmjeri veliki je korak EU-a, koji je svjedok dugotrajnih napora da radi više usklađeno na svojoj odbrani nakon ruske invazije na Ukrajinu.

FENA