EU ima cilj isporučiti najmanje 1,3 miliona artiljerijskih granata Ukrajini

EU ima cilj isporučiti najmanje 1,3 miliona artiljerijskih granata Ukrajini

Ukrajina računa na nas, ne trebamo ih iznevjeriti, kazala je premijerka Estonije Kaja Kallas.
Sljedeće godine planirano "značajno" povećanje proizvodnih kapaciteta te će Ukrajina biti prioritet u distribuciji.       Foto: Reuters Archive

Član Komisije Evropske unije (EU) zadužen za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da je planirano da se do kraja godine proizvede i Ukrajini isporuči najmanje 1,3 miliona artiljerijskih granata kako bi se ojačale zalihe municije u Ukrajini koja se bori sa Rusijom.

Tokom posjete Talinu, glavnom gradu Estonije, Breton se sastao s premijerkom Kajom Kallas i razgovarao sa novinarima o podršci EU Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Ističući da će Evropa nastaviti da podržava Ukrajinu svim svojim sredstvima, Breton je napomenuo da planiraju da do kraja godine ostvare cilj proizvodnje najmanje 1,3 miliona artiljerijskih granata i isporuče ih Ukrajini.

Iako Breton nije dao informacije o trenutnoj proizvodnji, poručio je da će se sljedeće godine proizvodni kapaciteti "značajno" povećati i da će Ukrajina biti prioritet u distribuciji.

Kallas se osvrnula i na navode da je Sjeverna Koreja poslala artiljerijske granate Rusiji i pozvao evropske zemlje da ispune očekivanja Ukrajine.

"Ako Sjeverna Koreja to može učiniti, i Evropa to definitivno može učiniti. Ukrajina računa na nas, ne trebamo ih iznevjeriti", izjavila je Kallas.

Tokom posjete pomorskoj bazi u Cherbourg-en-Cotentin, u provinciji La Manche u njegovoj zemlji, francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je povećanje proizvodnje i inovacija kako bi se zadovoljila sve veća potražnja Ukrajine za municijom.

Macron je naveo da na potrebe Ukrajine treba brzo odgovoriti i rekao:

"Ne možemo dozvoliti Rusiji da misli da može da pobijedi. Pobjeda Rusije bi značila kraj evropske sigurnosti."

TRT Balkan / agencije