Erdogan je istakao da je uhapšeni terorista Daesha prebačen pravosudnim organima po nalogu Glavnog tužilaštva u Istanbulu.      Foto: AA

U razgovoru s novinarima u avionu, po povratku iz posjete zemljama Balkana, Erdogan je kazao da su Generalna direkcija za sigurnost, Policijska uprava Istanbula i Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) izveli važnu operaciju protiv terorističke organizacije Daesh u kojoj je Bashar Hattab Ghazal al-Sumaidai, kodnog imena "Abu Zeyd/Master Zeyd", jedan od najvažnijih visokih rukovodilaca Daesha, uhapšen u Turkiye.

Nakon Baghdadija i Qardasha, jedan od najvažnijih vođa Daesha

Erdogan je istakao da je ovaj terorista bio jedan od najvažnijih visokih rukovodilaca u organizaciji nakon ubistva vođe terorističke organizacije Daesh, Abu Bakra al-Baghdadija i njegovog nasljednika Abdullaha Qardasha.

“Međunarodni izvještaji i izvještaj UN-a o sigurnosti također su sadržavali informaciju da je ovaj terorista bio jedan od visokih rukovodilaca terorističke organizacije Daesh. Postoje i njegove izjave da je bio takozvani sudija unutar organizacije, kao i čelnik takozvanog Ministarstva obrazovanja i Ministarstva pravde. Dugo su pratili veze ovog teroriste u Siriji i Istanbulu, a stizale su i obavještajne informacije da će ilegalno ući u Turkiye. Upravo ovaj terorista je uhvaćen uspješnom operacijom Sigurnosne obavještajne službe, MIT-a i Istanbulske policije. Istanbulske sigurnosne jedinice utvrdile su da je terorista koristio lažnu ličnu kartu i da se prerušavao”, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je uhapšeni terorista Daesha prebačen pravosudnim organima po nalogu Glavnog tužilaštva u Istanbulu, nakon što su ga ispitali Nacionalna obavještajna organizacija i Policijska uprava Istanbula.

U izvještaju UN-a navedeno da je bio "izvršni šef Daesha".

U 30. redovnom izvještaju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavljenom 11. jula 2022. godine, navedeno je i da je uhapšeni pripadnik Daesha, Bashar Hattab Ghazal al-Sumaidai, učestvovao u upravljanju terorističkom organizacijom.

“3. februara, vođa Daesha Amir Muhammad Sa'id Abdal-Rahman al-Salbi ubijen je u operaciji koju je predvodio SAD u Atmahu, blizu turske granice. Daesh je 10. marta potvrdio smrt al-Salbija i najavio da će Abu Hassan al-Hashemi al-Qurashi preuzeti njegovo mjesto. Iako pravi identitet Abu al-Hassana još nije utvrđen, među državama članicama se vjeruje da je ova osoba najvjerovatnije Iračanin Bashar Khattap Ghazal al-Sumaidai“, navodi se u izvještaju.

TRT Balkan