“Ankara će nastaviti da podržava teritorijalni integritet, stabilnost i mir Kazahstana”, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.      Foto: Reuters

"Nastavit ćemo da podržavamo stabilnost, mir, suverenitet i teritorijalni integritet bratskog Kazahstana, koji ima duboku historijsku pozadinu i državno iskustvo", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s kazahstanskim kolegom Kasim-Jomartom Tokajevim u glavnom gradu Astani.

Predsjednici su razgovarali jedan na jedan kao s s delegacijama na kojima su razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima. Erdogan i Tokayev su također kopredsjedavali četvrtim sastankom Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turkiye i Kazahstana u cilju jačanja političkih, ekonomskih, kulturnih i odbrambenih veza.

"Ovaj visok nivo naših odnosa je, naravno, potaknut zajedničkim vezama historije, jezika, religije i kulture između naših naroda", rekao je Erdogan.

On je ocijenio odnose dviju zemalja "odličnim”.

Predsjednik je dodao da će Ankara i Astana nastaviti da rade na jačanju veza u oblastima transporta, energetike i trgovine.

"Prošle godine smo premašili nivo od 5 milijardi dolara u obimu naše trgovine s Kazahstanom. Poduzimamo čvrste korake ka cilju od 10 milijardi dolara na srednji rok", rekao je predsjednik.

Erdogan je dodao da će dvije zemlje poduzeti dodatne korake ka integraciji turskog svijeta.

Tokayev je rekao da je Turkiye "najbliži i najpouzdaniji" strateški partner Kazahstana.

"Zahvaljujući vašoj (Erdoganovoj) konstruktivnoj politici, prestiž Turkiye u svijetu je porastao. Sva međunarodna zajednica poštuje vašu zemlju kao razvijenu državu s velikim potencijalom", dodao je.

Tokayev je također rekao da Kazahstan podržava inicijative Turkiye za rješavanje globalnih kriza i regionalnih problema.

U međuvremenu, Erdogana je Tokajev odlikovao i Ordenom prijateljstva.

"Ova nagrada će nesumnjivo biti upisana zlatnim slovima u anale bilateralnih odnosa. Spreman sam da nastavim da sve svoje napore usmjeravam na jačanje prijateljstva i međusobnog razumijevanja naših naroda", rekao je Tokajev.

TRT Balkan