Erdogan: Velikom pobjedom ovjekovječena domovina turskog naroda na kojoj i danas slobodno živi.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će naredna godina biti nova prekretnica u izgradnji velike i moćne Turkiye.
Erdogan je objavio poruku povodom sutrašnjeg nacionalnog praznika Dana pobjede, kojim se obilježava jubilarna 100. godišnjica pobjede u Ratu za nezavisnost.
“Trideseti august je bio najjasniji dokaz onoga što turska nacija može postići i žrtvovati kada je primorana da bira između zatočeništva i slobode“, poručio je Erdogan.
On je rekao da je Velikom pobjedom ovjekovječena domovina turskog naroda na kojoj i danas slobodno živi.
“Naredna 2023. godina, kada ćemo proslaviti 100. godišnjicu osnivanja naše republike, biće nova prekretnica u kojoj najavljujemo izgradnju velike i moćne Turkiye“, rekao je Erdogan.
Širom Turkiye sutra će se obilježiti nacionalni praznik Dan pobjede. Praznik se obilježava povodom sjećanja na Bitku na Dumlupinaru.
Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turkiye Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su prije 100 godina zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru, posljednjoj bici u Ratu za nezavisnost Turkiye, koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

TRT Balkan / agencije