Tokom samita, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev uručit će Erdoganu "Orden izuzetnih zasluga", kao i "Vrhovni orden turskog svijeta" za njegove velike zasluge.     Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan doputovao je u četvrtak u Samarkand u Uzbekistanu kako bi prisustvovao Devetom samitu turkijskih državnih organizacija.

Erdogana su na međunarodnom aerodromu u Samarkandu dočekali premijer Uzbekistana Abdula Aripov, zamjenik premijera Jamshid Khodjaev, i zamjenik ministra vanjskih poslova Gayrat Fazilov, kao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, turski ambasador u Taškentu Olgan Bekar i Ambamzaskara Alishoda.

U pratnji predsjednika bili su prva dama Turkiye Emine Erdogan, ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar obrazovanja Mahmut Ozer, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin.

Tema samita će biti “Nova era za tursku civilizaciju: ka zajedničkom razvoju i prosperitetu”.

Na samitu će biti donesene važne odluke koje će formirati prvi petogodišnji vodič za implementaciju dokumenta vizije, koji predstavlja 20-godišnju putnu mapu organizacije, a mandat predsjedavanja će biti prebačen iz Turkiye u Uzbekistan.

Tokom samita, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev uručit će Erdoganu "Orden izuzetnih zasluga", kao i "Vrhovni orden turskog svijeta" za njegove velike zasluge.

TRT Balkan / agencije