Erdogan je rekao da je Turkiye uložila velike napore da osigura globalnu prehrambenu sigurnost.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak lidere Grupe 20 da poduzmu mjere za stabilizaciju svjetskog tržišta gnojiva kako se ne bi suočili s većom krizom hrane 2023. godine.

"Svijet se trenutno suočava i s mogućnošću nastanka krize u vezi s nedostatkom riže, poput one s pšenicom, suncokretovim uljem i kukuruzom. Isto tako, trebalo bi brzo stabilizovati svjetsko tržište gnojiva. U suprotnom, iduće godine ćemo imati veću krizu hrane", rekao je Erdogan na samitu G20 na Baliju u Indoneziji.

Erdogan je rekao da je Turkiye uložila velike napore da osigura globalnu prehrambenu sigurnost, a više od 10 miliona tona žitarica je izvezeno na svjetska tržišta zahvaljujući dogovoru o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka.

"Naravno, da bi mehanizam nastavio da funkcioniše, potrebno je poduzeti korake da se uz vašu podršku otklone prepreke koje stvaraju nevolje. Osim toga, moramo poduzeti mjere da se izvezeno žito transportuje u nerazvijene regione kojima je hitno potrebno, posebno u Africi", dodao je turski predsjednik.

Istakao je da, kao i u upravljanju krizom hrane, njegova zemlja daje jasan doprinos sigurnosti njenog bliskog regiona, posebno Evrope, kao energetskog centra.

TRT Balkan / agencije