Fidan se također sastao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, kojem je prenio kako se nada diplomatskom rješenju ukrajinskog rata uz učešče svih strana.    Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan, koji boravi u Brazilu, održao je odvojene sastanke s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Francuske i Rusije.

Prema informacijama dobivenim iz diplomatskih izvora, Fidan se sastao s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisalom bin Ferhanom u Rio de Janeiru, gdje boravi na sastanku ministara vanjskih poslova G20.

Na sastanku se razgovaralo o koracima koje bi regionalne zemlje mogle poduzeti za hitan prekid vatre u Gazi i dvodržavno palestinsko-izraelsko rješenje.

Tokom sastanka Fidana s francuskim ministrom vanjskih poslova Stephanom Sejourneom razgovaralo se o regionalnim pitanjima i odnosima Turkiye i Europske unije (EU).

Naglasivši da je potrebno hitno poduzeti korake kako bi se spriječilo dalje pogoršanje situacije u Gazi, Fidan je istaknuo da je neophodno da međunarodna zajednica djeluje jedinstveno po ovom pitanju.

Ističući da se rat u Ukrajini treba rješavati u okviru teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva ove zemlje, Fidan je ustvrdio da bi bila strateška greška držati proces članstva Turkiye u EU odvojen od ostalih država kandidata.

Fidan se također sastao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, kojem je prenio kako se nada diplomatskom rješenju ukrajinskog rata uz učešče svih strana, te da Turkiye podržava sve inicijative za očuvanje regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Dvojica ministara također su razgovarala i o teškoj humanitarnoj situaciji u Gazi i koracima koji se mogu poduzeti.

Turski ministar vanjskih poslova na marginama ministarskog sastanka G20, također se sastao i sa meksičkom koleginicom Alicijom Barcena.

TRT Balkan / agencije