Dvojica lidera su takođe razgovarali o procesu pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji (EU) kao i poziciji Ukrajine u odnosu na NATO.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki lider Joe Biden dogovorili su se u nedjelju da održe sastanak na predstojećem samitu NATO-a u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.

Erdogan i Biden razgovarali su telefonski o brojnim pitanjima, uključujući kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u i američkoj prodaji borbenih aviona F-16 Turkiye, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Turkiye.

Komentarišući napore Švedske da se pridruži NATO-u, Erdogan je rekao Bidenu da je Štokholm poduzeo "ispravne korake" usvajanjem amandmana protiv terorizma, ali su oni poništeni demonstracijama simpatizera terorističke organizacije PKK.

Također je kazao da ne bi bilo ispravno povezivati pitanje ulaska Švedske u NATO sa prodajom aviona F-16 Turkiye, dok je zahvalio američkom predsjedniku na pružanju podršci Ankari u njenoj namjeri da kupi borbeni avion od Vašingtona.

Dvojica lidera su takođe razgovarali o procesu pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji (EU) kao i poziciji Ukrajine u odnosu na NATO.

Ističući da je Turkiye bila principijelna i poštena na putu pristupanja EU, Erdogan je rekao da zvanična Ankara želi da oživi proces pristupanja za punopravno članstvo u evropskom bloku.

Dodao je da Turkiye želi da vodeće zemlje EU-a i rukovodstvo evropskog bloka daju jasnu i snažnu poruku podrške njenom članstvu tokom samita u Vilniusu.

TRT Balkan / agencije