U pismima upućenim UN-u 13. jula i 30. septembra 2021. godine, Turkiye je već detaljno iznosila svoje stavove i pravne argumente u vezi s nevojnim statusom istočnoegejskih ostrva.     Foto: AA

Grčka pokušava "umanjiti svoje zakonske obaveze i banalizirati demilitarizirani status istočnoegejskih ostrva", piše u pismu koje je Turkiye uputila Ujedinjenim nacijama.
Pismo od 17. septembra 2022. treće je koje je Ankara poslala UN-u po tom pitanju. Pozvalo se na međunarodno pravo kako bi se odbacile optužbe koje je Grčka uputila Turkiye u pismu od 25. maja 2022.

Grčka potkopava važnost demilitarizacije prema Mirovnom sporazumu iz Lousanne iz 1923. i Pariskom mirovnom sporazumu iz 1947. godine, a time i samom miru, naglasio je u pismu stalni predstavnik Turkiye pri UN-u Feridun Sinirlioglu.

Sinirlioglu je rekao da je demilitarizovani status ostrva usko povezan s postizanjem mira.

"Nije Turkiye, već Grčka ta koja podriva stabilnost", navodi se u pismu i dodaje da su kršenja klauzula o demilitarizaciji prava "prijetnja međunarodnom miru".

Činjenica da su dotična ostrva na udaljenosti od kopna Turkiye glavni je razlog za usvajanje nevojnog statusa, jer bi njihova militarizacija predstavljala potencijalnu prijetnju sigurnosti Turkiye.

Konvencija iz Montreauxa


U pismu Turkiye se također navodi da je Grčka pokušala odbaciti svoje obaveze demilitarizacije pretpostavljajući da je Konvencija iz Montreuxa poništila Konvenciju iz Lousanne. Obje konvencije se odnose na režim moreuza.

Izjava u Konvenciji iz Montreuxa u kojoj se kaže da je Konvencija "odlučila da zamijeni" konvenciju iz Lousanne, "odnosi se samo na status turskih moreuza", pojašnjava se u pismu.

Dakle, demilitarizovani status ostrva, poput Lemnosa i Samotrake, koji je potvrđen Lousannskim ugovorom, traje i danas.

„Iz konkretnih zakonskih odredbi Montreux konvencije i njenog Protokola, kao i iz postupaka Konferencije u Montreuxu i historijskog konteksta u kojem je održana, vidljivo je da je cilj Konvencije bio oslobađanje samo Turkiye od obaveza u vezi s demilitarizacijom, “, stoji u pismu.

Sinirlioglu je zaključio pismo ponavljajući "opredijeljenost Turkiye mirnom rješavanju njenih razlika s Grčkom".

Ankara je "spremna raditi na stvaranju zamaha koji će olakšati rješavanje ne samo jednog nego svih dugotrajnih, pravno povezanih egejskih sporova na pravedan i pravičan način u skladu s međunarodnim pravom", dodao je on.

„Ipak, takav zamah na prvom mjestu zahtijeva iskren, pošten i smislen dijalog, a ne korištenje neprijateljske političke retorike i provokativnih akcija gotovo na dnevnoj bazi, uz potpuno zanemarivanje prava i vitalnih legitimnih interesa Turkiye.”

TRT World