Turkiye i Libija potpisale memorandum o razumijevanju o ugljovodonicima i gasu.     Foto: AA

Ističući snažne odnose Turkiye i Libije, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak je objavio potpisivanje memoranduma o razumijevanju o ugljovodonicima i gasu između dvije prijateljske države.

Cavusoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libijskim ministricom vanjskih poslova Najlom El Mangoushom u Tripoliju istakao da je Turkiye uvijek bila uz Libiju i njen narod kada god je to bilo potrebno.

Dodao je da će njegova zemlja nastaviti podržavati Libiju i u budućnosti.

Cavusoglu boravi u posjeti Libiji s brojnom delegacijom, uključujući ministra energetike i prirodnih resursa Fatiha Donmeza, ministra odbrane Hulusija Akara, ministra trgovine Mehmeta Muse, direktora za komunikacije Fahrettina Altuna i glasnogovornika turskog predsjednika Ibrahima Kalina.

Na pitanje o mogućoj reakciji Grčke i Francuske nakon dogovora s Libijom, Cavusoglu je rekao da treće zemlje nemaju pravo da se miješaju u sporazume potpisane između dvije suverene države.

"Sporazumi koji su potpisani danas i ranije su sporazumi između dvije suverene države, Turkiye i Libije, od čega će korist imati obje države. Dakle, treće države nemaju pravo da se miješaju u sporazume koje su potpisale dvije suverene zemlje, bez obzira kakav stav imaju o tome", rekao je Cavusoglu.

Dotakavši se pitanja izbora u Libiji, šef turske diplomatije kazao je da o tome trebaju odlučivati građani Libije, pozivajući u tom smislu na izradu mape puta.

"Izbori moraju biti transparentni, pošteni i demokratski. Izborne rezultate moraju prihvatiti sve stranke u zemlji, to je veoma važno ne samo za nacionalno jedinstvo već i za političku stabilnost, a Turkiye tome pridaje veliku važnost", dodao je Cavusoglu.

Nakon sastanaka u Tripoliju, očekuje se da se turska delegacija vrati u Ankaru u večernjim satima.

TRT Balkan / agencije