Erdogan je uputio poruku u povodu 99. godišnjice od potpisivanja Mirovnog sporazuma iz Lausanne.      Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se u posljednje vrijeme može vidjeti da Grčka namjerno ugrožava uvjete i odredbe Mirovnog ugovora iz Lausanne, naročito prava turske manjine.
Erdogan je uputio poruku u povodu 99. godišnjice od potpisivanja Mirovnog sporazuma iz Lausanne, napominjući kako je riječ o jednom od temeljnih dokumenata Republike Turkiye.
"Mirovnim ugovorom iz Lausanne povučene su naše kopnene granice, ukinute kapitulacije, osigurana su prava turske manjine koja je ostala u Grčkoj i potvrđen je demilitarizirani status grčkih otoka uz našu obalu", podsjetio je Erdogan.
Naglasio je da je Turkiye pažljivo pratila provedbu Mirovnog ugovora iz Lausanne 99 godina od njegovog potpisivanja, te dodao:
"Međutim, u posljednje vrijeme, vidjeli smo da je uvjete zapisane u Ugovoru, posebno prava turske manjine, Grčka ignorirala ili namjerno ugrožavala. Naša država ne može prihvatiti ovakvu situaciju koja je nespojiva s dobrosusjedskim odnosima i načelom lojalnosti ugovoru. Naša je zemlja odlučna uložiti sve napore kako bi uspostavila trajni mir i blagostanje u svojoj regiji i zaštitila prava naše voljene nacije."

Erdogan je dodao kako "Turkiye, dok se približava 2023. godini, u kojoj se obilježava 100. godišnjica Ugovora iz Lausanne i osnivanja Republike Turkiye, jača svoju aktivnu poziciju u regionalnim i globalnim pitanjima".
"Na 99. godišnjicu Mirovnog sporazuma iz Lausanne, s milošću se sjećamo utemeljitelja naše Republike, Gazi Mustafe Kemala, njegovih saboraca i naših šehida, i izražavamo poštovanje i zahvalnost našim veteranima", zaključio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije