Turski predsjednik je najavio da će Turkiye nastaviti antiterorističke operacije u skladu sa svojim sigurnosnim prioritetima.       Foto: AA

Turkiye danas obilježava 951. godišnjicu pobjede kod Malazgirta, historijske pobjede u Bici kod Malazgirta (Manzikerta), a na programu povodom obilježavanja u gradu Ahlatu obratio se turski predsjednik Erdogan.

“Ahlat i Malazgirt su ime volje da ponovo podignemo svoju civilizaciju, to je pečat našeg uspona koji ulijeva povjerenje našim prijateljima, a strah neprijateljima“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je tom prilikom najavio da će Turkiye nastaviti antiterorističke operacije u skladu sa svojim sigurnosnim prioritetima.

“Još jednom izjavljujem cijelom svijetu da se naša borba neće završiti dok ne osiguramo svoje južne granice koridorom dubokim 30 kilometara“, naglasio je Erdogan.

Također je istakao da Turkiye nema aspiracije prema teritoriji bilo koje države, već da su njene operacije usmjerene isključivo protiv terorističkih organizacija.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turkiye, odigrala se 1071. godine, kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turskog stanovništva u historijsku pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

TRT Balkan / agencije