Musk je u velikoj pravnoj bici u američkoj državi Delaware zbog odustajanja od kupovine Twittera.     Foto: Samuel Corum

Elon Musk je na Twitteru napisao da ne kupuje "nikakve sportske timove", nazivajući viralnu objavu o kupovini Manchester Uniteda šalom.

Najbogatiji čovjek na svijetu ima običaj da iz zabave objavljuje provokativne izjave na Twitteru, a Musk je to ponovo učinio u utorak kada je poručio više od 103 miliona svojih pratilaca: "Također kupujem Manchester United, dobro došli".

Milijarder, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, komentarisao je, kao odgovor na još jedan od njegovih tvitova, podršku objema velikim političkim strankama u Sjedinjenim Državama.

Ovaj 51-godišnjak, koji je upleten u tužbu zbog svoje ponude za kupovinu Twittera, naknadno je upitan na platformi misli li ozbiljno o posjedovanju Manchester Uniteda.

"Ne, ovo je dugotrajna šala na Twitteru. Ne kupujem nikakve sportske timove", odgovorio je Musk nakon što je njegov originalni tvit prikupio gotovo 500.000 "lajkova" u nekoliko sati.

"Iako, da je u pitanju bilo koji tim, to bi bio Man U. Oni su mi bili omiljeni tim kao dječaku."

Manchester United, jedan od najvećih klubova svjetskog fudbala, koji trpi dugotrajni pad, u vlasništvu je porodice Glazer. Na meti je bijesnih navijača.

Ni United ni njegovi vlasnici nisu reagovali na Muskove objave.

Akcije tima koje su uvrštene na njujoršku berzu do danas su u padu, ali su u utorak ostale nepromijenjene, s tržišnom kapitalizacijom od 2,1 milijardu dolara.

Uprkos tome što je rekao da se šalio, Muskova bi objava mogla da ga dovede u probleme s američkim regulatorom.

Vlasništvo Glazera


Glazeri su u fokusu bijesa navijača nakon dramatičnog pada tima. Amerikanci također posjeduju Tampa Bay Buccaneerse, NFL franšizu na Floridi.

Navijači Uniteda protestovali su protiv višeg rukovodstva tima zbog loših nastupa posljednjih godina, kao i zbog njihove uključenosti u plan za pokretanje nove Superlige najbogatijih timova Evrope.

‘Crveni đavoli’ su prošlu sezonu završili na slabom šestom mjestu u engleskoj Premijer ligi, a novi protesti protiv Glezera planirani su uoči sljedeće utakmice Uniteda kod kuće, protiv žestokog rivala Liverpoola, 22. augusta.


Musk, koji je nedavno prodao gotovo 7 milijardi dolara vrijedne dionice Tesle, vodi veliku pravnu bitku u američkoj saveznoj državi Delaware zbog svog odustajanja od kupovine Twittera.

TRT World