Elon Musk suočio se s bijesom nakon što je učestvovao u obilasku s vodičem do mjesta napada Hamasa na Izrael.      Foto: AA

Visoki zvaničnik Hamasa pozvao je američkog milijardera Elona Muska da posjeti opkoljenu Gazu i vidi razmjere razaranja uzrokovanih izraelskim bombardiranjem i kopnenom invazijom u kojoj je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uglavnom djece i žena.

"Pozivamo ga [Elona Muska] da posjeti Gazu kako bi vidio razmjere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze, u skladu sa standardima objektivnosti i kredibiliteta," rekao je Hamasov visoki zvaničnik Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Beiretu u utorak.

U ponedjeljak je Elon Musk na društvenim mrežama napadnut zbog podržavanja antijevrejskog posta, gdje je obišao mjesto napada na Izrael i izjavio da će učiniti sve što je potrebno da zaustavi širenje mržnje.

Musk se suočio sa bijesom jer nije vidio razaranja uzrokovana neselektivnim izraelskim bombardiranjem domova, ureda, parkova, crkava, džamija i pijaca u Gazi.

Centar za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye je u međuvremenu istakao kako je Muskova posjeta Izraelu dodatno razotkrila propagandnu kampanju izraelske države.

Centar za borbu protiv dezinformacija identifikovao je taktiku manipulacije na slici kolijevke koju je proširio Izrael uz natpis, „Kolijevka, jedan od simbola Hamasovog napada na Kibbutz.“

Musku je prikazano nekoliko praznih čahura u kolijevci. Međutim, na snimku snimljenom tokom posjete bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Christieja 12. novembra nedostaje ovaj detalj. Štaviše, kolijevka navodno ispunjena praznim čahurama ne pokazuje znakove oštećenja.

Hamdanovi komentari dolaze dan nakon što je privremeno primirje između Izraela i Hamasa produženo za dodatnih 48 sati.

"Unutar 50 dana, Izrael je bacio više od 40.000 tona eksploziva na domove bespomoćnih stanovnika Gaze", rekao je on i pozvao američkog predsjednika Bidena da preispita odnos SAD-a s Izraelom, te da im prestane isporučivati oružjem.

Govoreći o razaranju Gaze koje je Izrael pretrpio od početka rata 7. oktobra, Hamdan je pozvao međunarodnu zajednicu da brzo pošalje specijalizovane timove civilne odbrane da pomognu u izvlačenju tijela koja su još uvijek zarobljena pod ruševinama.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine izjavilo je da je blizu 7.000 ljudi još uvijek zakopano ispod ruševina.

TRT Balkan