Predstavnici turističkog sektora predviđaju da ekstremne temperature i šumski požari, koji su sve učestaliji zbog globalnog zatopljenja, mogu dugoročno dovesti do trajnih promjena u turističkom sektoru.            Foto: Reuters

Predstavnici turističkog sektora predviđaju da ekstremne temperature i šumski požari, koji su sve učestaliji zbog globalnog zatopljenja, mogu dugoročno dovesti do trajnih promjena u turističkom sektoru.

Grčko ostrvo Rodos, odakle je nedavno evakuisano više od 19.000 turista zbog šumskih požara, jedan je u nizu primjera kako su prirodne katastrofe izazvane klimatskim promjenama povećale svoj ekonomski uticaj, kao i ekološki i humanitarni uticaj, te kako mogu biti pogođena i turistička područja.

Izvršni direktor Evropske turističke asocijacije Tom Jenkins rekao je za agenciju Anadolu da su brojne rezervacije u ljetovalištima pogođenim šumskim požarima otkazane.

Napominjući da kratkoročno nema većeg pada potražnje, Jenkins je rekao da ekstremne vrućine u pojedinim dijelovima Evrope, još nisu uticale na potražnju jer turisti sa hladnog sjevera Evrope ljeti i traže toplije krajeve za odmor.

“Istina, naišli su na nešto toplije vrijeme nego što su očekivali ovog jula, ali to nije direktno uticalo na potražnju. Mislim da će trebati dosta vremena da dođe do promjene i transformacije u sektoru turizma zbog ekstremnih vrućina. Ljudske preferencije mogu se promijeniti ako temperature dođu na neprijatan nivo na duže vrijeme“, rekao je Jenkins.

Jenkins je dodao da će industrija turizma pratiti potražnju i da se dinamika u industriji može promijeniti u skladu sa zahtjevima turista.

On je također kazao da hoteli i turistički objekti mogu transformirati svoje marketinške i reklamne strategije u smislu načina na koji poduzimaju mjere predostrožnosti protiv ekstremne vrućine, uvjeta ventilacije, hladnoće svojih bazena i kako će svojim klijentima učiniti odmor ugodnijim.

“Potražnja u sezoni godišnjih odmora trenutno je na vrhuncu u julu, ali moguće je da dođe do pomjeranja na maj ili na august“, rekao je šef Evropske turističke asocijacije.

Bulut Bagci, šef Instituta Svjetskog turističkog foruma (WTFI), sa sjedištem u Londonu, izjavio je da će, kako se temperature povećavaju, turisti možda više tražiti hladnije regije, umjesto da posjećuju regije koje će vjerovatno iskusiti šumske požare ili dugoročne ekstremne vrućine ljeti.

Bagci smatra da neka planinska odmarališta mogu postati privlačnija za turiste koji traže udoban i ugodan odmor.

“Ekstremne vrućine i događaji uzrokovani klimatskim promjenama mogu imati dugoročne posljedice na sektor. Turistički promet može se smanjiti u regijama koje su podložne šumskim požarima ili ekstremnim vrućinama, lokalna preduzeća i zajednice mogu doživjeti ekonomske gubitke“, kazao je Bagci.

Ističući kako stručnjaci predviđaju da će turistička dinamika mediteranskog regiona doživjeti značajne promjene zbog prirodnih katastrofa, Bagci je kazao da dešavanja vezana za klimu također mogu promijeniti sezone praznika širom svijeta.

“To, zauzvrat, može imati implikacije na sezonske turističke poslove i ukupni turistički tok u različitim regijama. Sektorski investitori trebali bi poduzeti mjere u skladu s promjenama u preferencijama turista“, kazao je Bagci i zaključio da predstavnici turističkog sektora moraju uložiti mnogo napora da bi taj posao zadržao svoju atraktivnost i održivost.

TRT Balkan / agencije