Prema ministarstvu, arheolozi su otkrili i nekoliko kipova, ostatke drevnih stabala, kožne odjeće i obuće.       Foto: Reuters

Egipat je u nedjelju priopćio da je u hramu južno od zemlje otkriveno više od 2.000 mumificiranih glava ovnova ostavljenih kao dar hramu. U saopćenju Ministarstva turizma i antikviteta navodi se da je golema zbirka mumificiranih glava pronađena u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abydosu u južnom Egiptu. Također su otkrivene mumije pasa, koza, krava, gazela i mungosa ostavljene kao žrtve u hramu, saopćilo je ministarstvo. Prema ministarstvu, arheolozi su otkrili i nekoliko kipova, ostatke drevnih stabala, kožne odjeće i obuće. Ramzes II vladao je Egiptom gotovo sedam decenija, od 1304. pne. do 1237. p.n.e.

Hvaljen je kao veliki ratnik i produktivan graditelj koji je naredio izgradnju hramova diljem Egipta. Egipat redovno objavljuje nova arheološka otkrića koja sežu u staro faraonsko doba. Egipat se u velikoj mjeri oslanja na svoja drevna i turistička mjesta kako bi privukao više turista jer prihodi od turizma doprinose gotovo 10 posto BDP-a zemlje i zapošljavaju više od dva miliona ljudi.

TRT Balkan