Sastanak je uslijedio nakon što su Rijad i Teheran prošlog mjeseca neočekivano najavili obnovu diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.            Foto: Reuters

Iran je objavio da će dvije odvojene delegacije do kraja sedmice otputovati u Saudijsku Arabiju u okviru priprema za otvaranje ambasade i konzulata.

Kako prenosi iranska novinska agencija IRNA, Alireza Enayati, generalni direktor Odjela za Perzijski zaljev pri Ministarstvu vanjskih poslova, objavio je u saopštenju da s održane preliminarne konsultacije sa Saudijskom Arabijom u vezi sa otvaranjem iranske ambasade i konzulata.

Dodao je da je iranska delegacija trenutno u završnoj fazi svojih aktivnosti u sklopu Ministarstva vanjskih poslova.

"Svi administrativni poslovi su završeni. Očekuje se da će delegacija otputovati u Saudijsku Arabiju do kraja sedmice", rekao je Enayati.

Napomenuo je da su dvije odvojene iranske delegacije zadužene da izvrše pripreme za ponovno otvaranje ambasade u Rijadu i konzulata u Džedi.

Istakao je također da bi se tehničke delegacije dvije države trebale sastati kako bi potpisani sporazum o zračnom transportu između dvije strane postao operativan.

Iran i Saudijska Arabija složili su se 6. aprila da ponovo otvore ambasade, pokrenu letove između dvije države i olakšaju izdavanje viza.

Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian sastao se u četvrtak u kineskom Pekingu s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, prvi put nakon više od sedam godina.

Sastanak je uslijedio nakon što su Rijad i Teheran prošlog mjeseca neočekivano najavili obnovu diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon prvog zvaničnog sastanka, navedeno je da su dvije države saglasne da prošire saradnju na svim poljima.

U deklaraciji koju su potpisali predstavnici dvije države dogovoreno je da se u roku od dva mjeseca (do maja) izvrše neophodne pripreme za ponovno otvaranje ambasada u Teheranu i Rijadu, kao i konzulata u Mešhadu i Džedi.

Dodaje se da je, osim međusobnog olakšavanja izdavanja viza državljanima dvije zemlje, dogovoren i nastavak letova i bilateralnih posjeta javnih zvaničnika i delegacija privatnog sektora.

U deklaraciji se ukazuje na prirodne resurse i ekonomske kapacitete Irana i Saudijske Arabije, te se naglašava da su dvije države spremne da otklone sve prepreke za proširenje međusobne saradnje.

Dvije države dogovorile su se i da intenziviraju saradnju u svim oblastima koje mogu doprinijeti sigurnosti i stabilnosti regiona i interesima naroda i zemalja regiona.

Bin Ferhan i Abdullahiyan razgovarali su također o svim mogućnostima koje će osigurati povjerenje i dobrobit dvije zemlje i njihovih naroda.

TRT Balkan / agencije