Demonstranti su kritikovali predstavnike Davosa, optužujući ih za elitizam i licemjerje jer su, naprimjer, letjeli privatnim avionima na sastanak na kojem se raspravljalo o klimatskoj krizi.     Foto: AA

Uoči ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u Švicarskoj, koji je počeo u ponedjeljak, nekoliko grupa organiziralo je demonstracije protiv Davosa, protestujući protiv globalnih firmi zbog pogoršanja štete koju je čovjek napravio okolišu.

Aktivisti iz kolektiva Strike-WEF i Mladi socijalisti Švicarske okupili su se u nedjelju na Davos Postplatzu, kritikujući elitu Davosa, optužujući ih za elitizam i licemjerje jer su – naprimjer – letjeli privatnim avionima na sastanak na kojem se raspravljalo o klimatskoj krizi.

21-godišnja Gianna Catrina, jedna od organizatorica protesta, izjavila je za Anadolu Agency da je ekološka kriza podstaknuta trenutnim ekonomskim sistemom, za koji je rekla da je "uzrok ekoloških problema, ali i mnogih društvenih problema".

"Zato smo ovdje, da protestujemo za promjenu globalne ekonomije, koja bi trebala napraviti zaokret s profita na onu (gdje) ekonomija brine o prirodi", objasnila je.

"I to je zaista globalni pokret, koji uključuje aktiviste za zaštitu okoliša, ljevičare, feministice. Mislim da se promjena dešava upravo sada kada ljudi počinju da preispituju ekonomiju, kapitalističku ekonomiju", rekla je.

Također je pozvala svjetske lidere da pomjere fokus s profita jer bez "očuvanja prirode, ekonomija nije moguća u budućnosti".

Način na koji je WEF strukturiran je problematičan

Claudio Bernard, još jedan demonstrant iz Strike-WEF kolektiva, rekao je da zahtijevaju ukidanje WEF-a jer je način na koji je strukturiran problematičan, "s ljudima moći i novca koji dolaze ovdje, a ostatak javnosti je vani".

Prema Bernardovim riječima, „mnogo se nedemokratskih stvari dešava s dogovorima i diktatorima koji ovdje mogu biti dočekani s crvenim tepisima.

"Trebali bi postojati međunarodni forumi. Ali oni bi trebali biti potpuno drugačije strukturirani, ne samo kao korporacije s velikim novcem."

Također je rekao da vlade moraju osigurati klimatsku pravednost i da trebaju prihvatiti ono što planeta može dati i ne pokušavati uzeti previše od nje.

Rosemarie Wydler-Walti, 72-godišnja klimatska aktivistica, izjavila je da je članica grupe od blizu 2.000 žena koje rade na zaštiti klime u Švicarskoj, za koju je rekla da je „zemlja koja je najviše pogođena klimatskim promjenama toplotnim talasima”.

Ona je rekla da su tužili švicarsku vladu s obrazloženjem da nije preduzela adekvatne korake u borbi protiv klimatskih promjena.

"Ovaj slučaj će se održati 29. marta u Strasbourgu, gdje je sjedište Evropskog suda za ljudska prava, i nadamo se da će se koraci koje treba poduzeti protiv klimatskih promjena ocijeniti u okviru ljudskih prava."

"Švicarska vlada ne čini ništa na rješavanju klimatskih promjena. Apsolutno ništa. Mi smo u položaju koji je u tom pogledu lošiji od (drugih) evropskih zemalja", rekla je.

Saradnja u rascjepkanom svijetu

Pod temom "Saradnja u rascjepkanom svijetu" istaknute ličnosti iz svijeta globalne politike i biznisa prisustvovat će godišnjem petodnevnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davos-Klostersu, u Švicarskoj, koji završava u petak.

Sastanak će okupiti više od 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujući 50 šefova država i vlada, dok višestruke krize produbljuju podjele i fragmentiraju geopolitički pejzaž.

Ove godine će biti i najveće poslovno učešće u Davosu, s više od 1.500 registrovanih lidera u 700 organizacija.

Njemački kancelar Olaf Scholz jedini je lider G-7 koji prisustvuje samitu.

U švicarskom skijalištu pojavit će se i šefovi EU, NATO-a, Finske, Grčke, Španije, Filipina, Južne Afrike i Južne Koreje.


TRT Balkan / agencije