„Volim te mnogo“, rekao je Jimmy Lippert Thyden svojoj majci na španskom dok su se grlili u suzama.            Foto: AP

"Zdravo, mama", bile su riječi 42-godišnjeg muškarca kada je ugledao svoju majku prvi put nakon 42 godine.

Prije 42 godine, bolnički radnici uzeli su sina Marije Angelike Gonzalez iz ruku odmah nakon rođenja i kasnije joj rekli da je umro. Sada se sastala s njim licem u lice u svojoj kući u Čileu.

„Volim te mnogo“, rekao je Jimmy Lippert Thyden svojoj majci na španskom dok su se grlili u suzama.

“Kako zagrliti nekoga na način koji bi nadoknadio 42 godine zagrljaja”, rekao je Thyden za AP nakon ponovnog okupljanja s porodicom, gdje je upoznao i svoju biološku braću i sestru.

Njegovo putovanje da pronađe biološku porodicu koju nikada nije poznavao počelo je u aprilu nakon što je pročitao vijesti o usvojenicima rođenim u Čileu koji su se ponovo spojili sa svojom porodicom uz pomoć čileanske neprofitne organizacije Nos Buscamos.

Organizacija je otkrila da je Thyden prerano rođen u bolnici u Santiagu i smješten u inkubator.

Mariji je rečeno da napusti bolnicu, ali kada se vratila po bebu, rečeno joj je da je umro i da je njegovo tijelo zbrinuto, navodi se u spisu slučaja.

Thyden kaže da je to bio slučaj "lažnog usvajanja".

Trgovina djecom se poklopila s mnogim drugim kršenjima ljudskih prava koja su se desila tokom 17-godišnje vladavine generala Augusta Pinočea, koji je 11. septembra 1973. predvodio čileanski udar da svrgne marksističkog predsjednika Salvadora Aljendea.

Tokom diktature, prema vladinim podacima, ubijeno je najmanje 3.095 ljudi, a desetine hiljada je mučeno ili zatvoreno iz političkih razloga.

TRT Balkan