"Odlučio sam opozvati našeg ambasadora u Izraelu na konsultacije. Ako Izrael ne zaustavi svoje masakre nad palestinskim narodom, mi ne možemo biti tamo."          Foto: AA

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro i čileanski predsjednik Gabriel Boric opozvali su svoje ambasadore u Tel Avivu na konsultacije zbog izraelskih napada u Gazi, koji su u toku.

Gustavo Petro oglasio se na društvenoj mreži X o izraelskim masakrima nad palestinskim narodom:

"Odlučio sam opozvati našeg ambasadora u Izraelu na konsultacije. Ako Izrael ne zaustavi svoje masakre nad palestinskim narodom, mi ne možemo biti tamo."

Čileanski predsjednik Gabriel Boric poručio je kako je Izrael prekršio međunarodni zakon o ljudskim pravima u Pojasu Gaze te da je pozvao čileanskog ambasadora u Tel Avivu natrag u zemlju na konsultacije.

"Čile oštro osuđuje ove vojne operacije i sa zabrinutošću ih prati", naveo je Boric.

U svojoj izjavi od 19. oktobra, čileanski predsjednik je rekao: "Želio bih reći da ništa ne može opravdati izraelsko barbarstvo u Gazi pred neprihvatljivim napadima koje izvodi Hamas." On je rekao.

Glasnogovornica predsjednika Bolivije Maria Nela Prada i zamjenik ministra vanjskih poslova Freddy Mamani objavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da su odlučili prekinuti diplomatske odnose s Izraelom.

TRT Balkan / agencije