Ostao je sam sa sestrom, koja je također ranjena u jednom od napada.     Foto: AA

Tariku Mustafi, palestinskom novinaru koji živi u Turkiye, u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijene su desetine članova uže i šire familije.

Ostao je sam sa sestrom, koja je također ranjena u jednom od napada.

Mustafa je 2018. godine došao u Istanbul. Njegova porodica je bila smještena u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze. Zgrada u kojoj su živjeli potpuno je uništena.

"Zgrada od šest spratova sa više od 30 ljudi unutra je bila meta tri raketna napada. Svi u kući su ubijeni: moj otac, moja majka, amidža, brat, sestra, još jedan amidža sa suprugom, djecom i unucima", izjavio je Mustafa.

Stambeni objekat se nalazio u blizini džamije Hulefa-i Rashidin.

"Ovo je gusto naseljeno područje. Nakon bombardovanja u mojoj porodici nije ostao niko osim moje sestre Ale, koja ima opekotine drugog i trećeg stepena", ispričao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, bila je na sjeveru Gaze, nije mogla otići na jug.

Posljednji put se sa porodicom čuo 31. oktobra.

"Sjeverni dio Pojasa Gaze bio je pod jakim napadima. Uvjeravali su me da su članovi moje porodice živi, ​​njihov moral je bio visok, govorili su o odlučnosti, časti i protivljenju okupaciji", izjavio je Mustafa.

Prema njegovim riječima, Izrael je tražio od njih da napuste kuću.

"Međutim, moja porodica nije odgovorila na ovaj zahtjev okupatora Izraela i nije napustila svoju kuću. Međutim, u posljednjoj poruci, roditelji su se oprostili sa mnom. Osjećali su se kao da žive svoje posljednje sate i zamolili su me da se pobrinem za ono što je ostalo od moje porodice", rekao je Mustafa.

Prvog novembra nije mogao uspostaviti komunikaciju s njima. Na vijestima je čuo da je bombardovana kuća Mustafine porodice. Shvatio je da je riječ o kući gdje je bila njegova porodica.

Prisjetio se i posljednjeg razgovora sa ocem i majkom.

"Otac mi je tada rekao: 'Pobrini se za ono što je ostalo od tvoje porodice, Tarik. Znam da ćeš ispuniti moju želju i volju i učiniti više.' Moja majka se uvijek molila i govorila: 'Neka te Bog blagoslovi, učini uspješnim i olakša tvoj posao.'", ispričao je Mustafa.

Nakon tog stravičnog napada, 20 dana se nije čuo sa sestrom Alom.

"Nakon toga sam uspostavio komunikaciju, međutim, ponovno smo izgubili komunikaciju jer je bombardovana kuća u blizini one u kojoj je ona bila. Rekli su mi da je opet ranjena i da su izraelske snage opkolile to područje", ispričao je Mustafa.

Istakao je da u Gazi ne postoji sigurna zona.

"Izrael tvrdi da na jugu Pojasa Gaze postoje sigurna mjesta. Međutim, počinio je mnoge masakre u Rafi (jug), za koji tvrdi da je siguran, te zatočio sve koji su išli sa sjevera na jug Gaze", rekao je Mustafa.

Želja mu je da se svi ranjeni, uključujući i njegovu sestru, izvedu iz Gaze na liječenje.

TRT Balkan / agencije