Najveći uvoznik nafte, Kina, ponovo otvara svoju ekonomiju nakon ukidanja strogih ograničenja na COVID-19.     Foto: Reuters

Cijene nafte su porasle, nadovezujući se na dobitke u prethodnom zasjedanju, jer se izgledi za kinesku potražnju poboljšavaju i raste zabrinutost zbog utjecaja sankcija na rusku ponudu.

Brent sirova nafta je porasla 50 centi, ili 0,6 posto, na 83,17 dolara po barelu do 0135 GMT, dok je američka nafta West Texas Intermediate također porasla za 50 centi, ili 0,7 posto, na 77,91 dolara po barelu u ranoj trgovini u četvrtak.

Obje su referentne vrijednosti porasle za 3 posto na sjednici u srijedu, postavljajući se na najviši nivo od 30. decembra.

Najveći uvoznik nafte, Kina, ponovo otvara svoju ekonomiju nakon ukidanja strogih ograničenja zbog virusa COVID-19, što jača optimizam da će potražnja za gorivom porasti 2023. godine.

Očekuje se da će kineska industrijska proizvodnja u 2022. godini porasti za 3,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, uprkos prekidima u proizvodnji i logistici zbog ograničenja vezanih za COVID-19.

Tržište se priprema za dodatne mjere usmjerene na prodaju ruskih goriva koje će stupiti na snagu u februaru, jer Evropska unija (EU) nastavlja raditi na novim sankcijama Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu.

Američka Uprava za energetske informacije saopćila je da bi predstojeća zabrana EU na uvoz naftnih derivata iz Rusije pomorskim putem 5. februara mogla biti više ometajuća od zabrane EU na uvoz sirove nafte iz Rusije pomorskim putem koja je provedena u decembru 2022.

Zlato raste prije objave inflacije u SAD-u

Cijene zlata porasle su u četvrtak, potpomognute slabijim dolarom, dok su sudionici na tržištu iščekivali ključne podatke o inflaciji u SAD-u koji bi mogli utjecati na politiku Federalnih rezervi.

Prometno zlato je poraslo za 0,4 posto na 1.883,95 dolara po unci, od 03:09 GMT. Terminske cijene američkog zlata također su porasle za 0,4 posto na 1886,50 dolara.

Indeks dolara je pao za 0,1 posto, dok su referentni prinosi 10-godišnjeg američkog trezora također pali. Slabiji dolar čini poluge po dolarima privlačnijim za druge vlasnike valute.

"Cijene zlata su vrlo dobro podržane jer je dolar oslabio. Međutim, na tehničkoj fronti poluga bilježi određeni otpor vezan za nivo od 1.880 dolara i stoga se konsolidira u rasponu od nekoliko dana", rekao je Ajay Kedia, direktor u Kedia Commodities, Mumbai.

“Ako izvještaj o inflaciji bude podržavao zlato, tada bi se cijene mogle popeti na nivo od 1.900 dolara, ali bi nakon toga moglo doći do knjiženja dobiti”, dodao je Kedia.

TRT World