Kraljevo obraćanje održano je na historijskom skupu članova Doma lordova i Donjeg doma u Westminsterskoj palati.      Foto: AP


Britanski kralj Charles III u ponedjeljak je prvi put posjetio Westminstersku palatu u ulozi monarha i tom prilikom se obratio šefovima i zastupnicima oba doma britanskog Parlamenta.

Zajedno s kraljicom suprugom Camillom stigao je u Westminstersku palatu kako bi primio saučešće od članova Gornjeg i Donjeg doma Parlamenta nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

U svom prvom obraćanju zastupnicima, britanski kralj je rekao da je duboko zahvalan na riječima saučešća. Istakao je da je kraljica Elizabeta II "dala primjer nesebične dužnosti", obećavši da će slijediti njen primjer posvećenosti ustavnoj vladi.

"Dok danas stojim tu pred vama, teško je ne osjetiti breme historije koje nas okružuje i koje nas podsjeća na važne parlamentarne tradicije kojima se članovi oba doma posvećuju s ličnim angažmanom za dobro svih nas", rekao je.

Rekao je da se njegova pokojna majka "zavjetovala da će služiti svojoj zemlji i svom narodu i da će održati dragocjene principe ustavne vlasti koji leže u srcu naše nacije".

"Parlament je živi instrument naše demokratije i podsjetnik na srednjovjekovne prethodnike službe u koju sam pozvan", rekao je kralj Charles III.

Kraljevo obraćanje održano je na historijskom skupu članova Doma lordova i Donjeg doma u Westminsterskoj palati.

Obraćanje kralju započeo je Lord John McFall, predsjedavajući Doma lordova, koji je odao počast kraljičinoj "poniznosti i poštenju", a potom je obećao svoju lojalnost novom kralju.
Nako toga se kralju obratio i predsjednik Donjeg doma Sir Lindsey Hoyle, izrazivši iskreno saučešće kralju i njegovoj porodici.

Britanska monarhinja s najdužim stažem, kraljica Elizabeta II, umrla je u četvrtak u Škotskoj, a tokom sedam decenija njene vladavine Velika Britanija je promijenila ukupno 15 premijera.

TRT Balkan / agencije