Nejasno je koliko vremena će proći do prvih deportacionih letova, a jedan vladin zvaničnik je kazao da će vjerovatno proći najmanje mjesec dana od trenutka kada zakon bude usvojen.           Foto: AFP

Britanski parlament ove će sedmice konačno odobriti sporni zakon kako bi se otvorio za deportaciju u Ruandu tražiocima azila, ali bi nove pravne prepreke mogle zaustaviti ili izbaciti iz kolosijeka jednu od ključnih politika premijera Rishija Sunaka.

Sunak je uložio ogroman politički kapital u plan za Ruandu čiji bi uspjeh ili neuspjeh mogao biti presudan za izglede njegove Konzervativne stranke na predstojećim izborima, s obzirom na njegovo obećanje da će zaustaviti desetke hiljada ljudi koji će bez dozvole stizati u malim čamcima preko Lamanchea.

Novi zakon trebao bi dobiti odobrenje poslanika, bez izmjena, do kraja sedmice. Ali da li će se plan o Ruandi biti konačno pokrenut do sredine godine, kao što je Sunak obećao, ostaje daleko od sigurnog.

Sudeći prema politici formuliranoj prije dvije godine, svi tražitelji azila koji ilegalno stignu u Britaniju bit će poslani u tu istočnoafričku državu, u pokušaju da se odvrate opasni prelazi preko kanala u malim čamcima i razbiju mreže krijumčara ljudima.

Prvi planirani let deportacije u junu 2022. blokirao je Evropski sud za ljudska prava (ECHR), prije nego što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine proglasio šemu nezakonitom.

Sunakov novi zakon, koji ne primjenjuje neke postojeće statute o ljudskim pravima, osmišljen je tako da poništi presudu Vrhovnog suda navodeći da britanske sudije Ruandu moraju tretirati kao sigurno odredište, kao i da ograniči mogućnosti pojedinaca za žalbu samo u izuzetnim slučajevima.

Za kritičare, od visokih ličnosti u njegovoj vlastitoj stranci do nadbiskupa od Canterburyja, takva politika je nemoralna, neprovodiva i vjerovatno krši međunarodno pravo. Ali, neki desničarski konzervativni zakonodavci kažu da ta inivcijativa neće uspjeti jer još uvijek nije dovoljno čvrsta.

Nakon višemjesečnih parlamentarnih borbi, vlada će vjerovatno konačno dobiti podršku Donjeg doma i Doma lordova na glasanjima u ponedjeljak i srijedu.

Nejasno je koliko vremena će proći do prvih deportacionih letova, a jedan vladin zvaničnik je kazao da će vjerovatno proći najmanje mjesec dana od trenutka kada zakon bude usvojen.

Humanitarne organizacije i grupe za ljudska prava kažu da se spremaju da ospore inicijativu vlade u ime pojedinaca, iako još niko nije konkretno kazao da će biti poslani u Ruandu, prenosi Reuters.

FENA