Charles će vladati pod imenom Charles III.     Foto: Reuters

Novi britanski kralj Charles III zvanično će biti proglašen monarhom u subotu ujutro, potvrdila je Buckinghamska palata u petak.

Proglašenje će se održati u Palati St. James u Londonu, ispred ceremonijalnog tijela poznatog kao Vijeće za pristupanje.

Navodi se da će kralj dati svoju Deklaraciju te pročitati i potpisati zakletvu da će štititi sigurnost Crkve u Škotskoj i odobriti naredbe vijeća koje olakšavaju kontinuitet vlasti.

U saopštenju se navodi da će se zastave u St. James palati za vrijeme proglašenja vihoriti na vrhu jarbola, a u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Velsu do sat vremena nakon proglašenja novog kralja, nakon čega će se vratiti na pola koplja u znak žalosti zbog smrti kraljice Elizabete II.

Charles se danas iz Škotske uputio prema Londonu, gdje će se sastati s britanskom premijerkom Liz Truss, a kasnije će se obratiti Britancima.

Elizabeta II umrla je u četvrtak u Škotskoj, u 96. godini, kao monarhinja s najdužim stažem u britanskoj historiji. Buckinghamska palata saopštila je da je "umrla mirno" u dvorcu Balmoral.
Kraljicu na tronu nasljeđuje njen najstariji sin Charles, princ od Velsa, koji slovi za najdugovječnijeg britanskog prijestolonasljednika. Charles će vladati pod imenom Charles III.

TRT Balkan / agencije