Cavusoglu je održao konferenciju za medije u Istanbulu zajedno s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.      Foto: AA

Turkiye već ima kapacitet da bude energetsko čvorište za prirodni gas Evropi, kao što je ruski predsjednik predložio ranije ove sedmice, saopćio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u petak.

Cavusoglu je održao konferenciju za medije u Istanbulu zajedno s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

Dodao je kako bi projekt da Turkiye postane energetsko čvorište zahtijevao dodatne investicije kako bi bio realiziran.

Na marginama sastanka u Kazahstanu ranije ove sedmice turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali su o tome kako dvije zemlje mogu surađivati na izgradnji gasnog čvorišta u turskoj regiji Trakiji.

Cavusoglu je kazao kako je Putin rekao da isporuke ruskog plina evropskim zemljama koje ga žele kupiti mogu biti realizirane preko Turkiye.

Osvrnuvši se na curenja plina na Sjevernom toku, do kojeg je došlo prošlog mjeseca, a koja su nazvana sabotažom, Cavusoglu je kazao kako Putin više ovaj gasovod ne vidi kao "sigurnu rutu".

Navodeći kako Turkiye želi da se riješi energetska kriza u Evropi, Cavusoglu je rekao da je slabljenje Evrope protiv interesa Turkiye.

Govoreći o ukrajinskom ratu u jeku prošlosedmičnog napada na ruski Kerčki most i ruske napade na Ukrajinu koji su potom uslijedili, Cavusoglu je kazao kako se ne čini da bi sastanak lidera dviju zemalja mogao biti moguć u skorije vrijeme.

Upitan za sastanke u cilju normalizacije odnosa Turkiye i Armenije, Cavusoglu je kazao kako su se dvije zemlje dogovorile da buduće sastanke organiziraju na vlastitom tlu, umjesto u trećim zemljama, kao što je to bio slučaj ranije.

TRT Balkan / agencije