Svi vjerujemo da učinkovit multilateralizam treba da bude naš odgovor, a me izolacionizam ili unilateralizam", rekao je Cavusoglu.     Foto: AA

Multilateralizam bi trebao biti odgovor zemalja MIKTA-e (grupacije Meksika, Indonezije, Južne Koreje, Turkiye i Australije) na promjenjivi globalni sistem obilježen globalnim složenostima i višestrukim krizama, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Živimo kroz transformaciju međunarodnog sistema, obilježenog globalnim složenostima i višestrukim krizama. Svi vjerujemo da učinkovit multilateralizam treba da bude naš odgovor, a me izolacionizam ili unilateralizam", rekao je Cavusoglu, obraćajući se na 23. sastanku ministara vanjskih poslova MIKTA-e, održanom na marginama G-20 samita u glavnom gradu Indije New Delhiju.

Kako je kazao, sretan je što "zdrav razum MIKTA-e predstavlja uspješnu praksu u tom pogledu". "Na osnovu našeg iskustva i kapaciteta, možemo izgraditi zajedničku akciju MIKTA-e", rekao je Cavusoglu, ističući važnost uloge koju sve zemlje MIKTA-e imaju u razvojnoj i humanitarnoj akciji.

Cavusoglu je podvukao napore Ankare da tokom svog predsjedanja MIKTA-om da prioritet globalnom zdravlju, efikasnom upravljanju migracijama i sigurnosti hrane. "Oni su bili zasnovani u duhu i na izazovima našeg vremena. Uložili smo sve napore da ove prioritete pretvorimo u akciju.

Drago nam je što je sporazum o žitu u Istanbulu bio ključan za ublažavanje globalne krize hrane", rekao je turski ministar vanjskih poslova. Kako je kazao tokom turskog predsjedavanja MIKTA-om objavljena su 22 zajednička saopštenja i održano 77 zajedničkih aktivnosti. "Naša saradnja se proširila na 25 zemalja i osam međunarodnih organizacija", dodao je Cavusoglu.

Dotakao se i humanitarne pomoći pružene Ukrajini, Pakistanu i narodu Rohingya koji žive u Bangladešu u ime MIKTA-e za vrijeme turskog predsjedanja u protekloj godini. "Angažman naših relevantnih nacionalnih institucija na daljim tematskim pitanjima bio je još jedan važan korak u našoj saradnji. Ne sumnjamo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti.”

Cavusoglu je također izrazio zahvalnost na podršci MIKTA-e nakon razornih potresa 6. februara u Turkiye.

TRT Balkan / agencije