Alexiev je rekao da Bugarska opskrbljuje dizelsko gorivo za poljoprivrednike u južnoj Ukrajini.      Foto: Reuters

Bugarska je predstavila Evropskoj uniji projekte za daljnji razvoj luka u Ruseu i Varni kako bi se povećale mogućnosti za pružanje logističke pomoći Ukrajini, rekao je privremeni zamjenik premijera i ministar saobraćaja Hristo Alexiev u Briselu, gdje učestvuje na sastanku Vijeća EU.

“Predložili smo projekte za izgradnju dodatne infrastrukture u tim lukama. Radimo na planovima za korištenje trajektnog terminala u Varni”, rekao je potpredsjednik Vlade, prenosi BTA.

On je ovom prilikom naglasio da Bugarska aktivno pomaže Ukrajini u izvozu žitarica, a bugarske kompanije učestvuju u tom procesu.

“Od aprila bugarsko riječno brodarstvo pomoglo je u prijevozu blizu 200.000 tona žitarica”, rekao je.

Alexiev je rekao da Bugarska opskrbljuje dizelsko gorivo za poljoprivrednike u južnoj Ukrajini.

Potpredsjednik Vlade je rekao da tek trebaju procijeniti nova ograničenja koja je EU uvela od 5. decembra na trgovinu naftom s Rusijom.

“Nadam se da će Evropska komisija napraviti potrebne analize kako će to utjecati na Evropu. Bugarska je podržala prijedlog i postupit će u skladu s njim”, dodao je.

Alexiev je rekao da je Bugarska uspjela dobiti potrebnu podršku za uključivanje Koridora 8 u Transevropsku transportnu mrežu.

Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljan uspjeh za Bugarsku. Potpredsjednik Vlade je rekao da se koridor mora izgraditi do 2035. godine, a odluka od ponedjeljka olakšava finansiranje projekata u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

TRT Balkan / agencije