Održani marš mogao bi biti prvi od nekoliko okupljanja ako Argentinci i dalje budu teško pogođeni poskupljenjima hrane.

Hiljade ljudi okupilo se u srijedu na ulicama glavnog grada Argentine na, kako su ga nazvali, "maršu protiv inflacije", nakon što je istaknuti radnički sindikat upozorio da bi to mogao biti prvi od mnogih protesta.

Građani koji su prisustvovali maršu u Buenos Airesu pozvali su vladu da pomogne u zaštiti njihovih plata i kupovne moći, koje su teško pogođene inflacijom i devalvacijom valute jer je vrijednost nacionalnog pezoa pala.

Pripadnici radničkih i društvenih pokreta marširali su od spomenika Obelisco de Buenos Aires do Kongresa pod sloganom "Prvo je domovina".

Sindikat radnika Opće konfederacije rada (CGT), koji u velikoj mjeri predstavlja vladine službenike, upozorio je da bi to mogla biti "prva od mnogih mobilizacija" ako ekonomska kriza nastavi snažno pogađati zemlju.

"Inflacija je dostigla nepodnošljive nivoe koji usitnjavaju kupovnu moć radnika, a veliki dio odgovornosti ovisi o sektorima koji su prisvajali profit u vrijeme gubitaka radnika", navodi se u izjavi sindikata.

Rukovodstvo CGT-a, koje čine Hector Daer, Pablo Moyano i Carlos Acuna, održalo je konferenciju za novinare, zahtijevajući od vlade da poduzme akciju.

Daer je tražio rješenja, a ne "proces devalvacije koji bi osiromašio ljude i povećao masu strukturalnog siromaštva". Moyano je priznao da bi marš u srijedu mogao biti prvi od nekoliko okupljanja ako Argentinci i dalje budu teško pogođeni poskupljenjima hrane.

Acuna je opisao rastuće troškove tokom ekonomske krize kao "trku koju mi ​​radnici gubimo". Ipak, ostavio je prostora za optimizam, napominjući da, ako plate povrate svoju "kupovnu moć", to će biti za "dobrobit cijele zemlje".

Facundo Moyano, sindikalac i političar koji je u augustu 2021. dao ostavku iz vladajuće koalicije Frente de Todos, opisao je okupljanje kao "poziv upozorenja" za vladu.

U Argentini je u julu mjesečna stopa inflacije iznosila 7,4 posto, što je najveći nivo u dvije decenije. Prema INDEC-u, argentinskoj nacionalnoj agenciji za statistiku, potrošačke cijene su porasle za 71 posto u protekloj godini.

TRT Balkan / agencije