Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti koju tokom života treba obaviti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.     Foto: Reuters

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti koju tokom života treba obaviti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to. To je peti stup islama i smatra se krunom pobožnosti Allahu dž.š.

Muslimani iz regije odlaze na hadž

Iz Bosne i Hercegovine, kako je za TRT Balkan potvrđeno iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlazi ukupno 2.200 hadžija, od toga njih 200 iz bošnjačke dijaspore.

Prva grupa hadžija iz BiH otputovat će 12. juna, dok su posljednji letovi planirani tri dana kasnije. Hadž će ove godine Bosance i Hercegovce koštati 12.650 konvertibilnih maraka po osobi.

Istovremeno, iz Sjeverne Makedonije na obavljanje svete dužnosti odlazi približno 2.000 budućih hadžija, iz Albanije 650, iz Crne Gore 215, dok će iz Srbije put Meke otputovati 60 ljudi, potvrđeno je za TRT Balkan iz Islamske zajednice Crne Gore i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Sveta džamija (Mesdžidul-haram) u Meki

Neizostavna lokacija tokom samog obreda jeste Sveta džamija (Mesdžidul-haram) u Meki jer se u njenom dvorištu nalazi Kaba oko koje se, tokom hadža, tavafi (obilazi) sedam puta.

Zahvaljujući površini koju zauzima (356.800 metara kvadratnih), smatra se i najvećim objektom na svijetu. Zanimljiva je činjenica da može primiti više miliona hadžija u jednom trenutku, a procjenjuje se da je tokom godine posjeti blizu 20 miliona vjernika.

Otvorena je 24 sata. Interesantno je i da ima blizu 40.000 serdžada, 13.000 toaleta, 25.000 aparata za vodu te 1.800 osoba koje brinu o njenoj čistoći.

Koraci prilikom obavljanja hadža

Hadž se sastoji od nekoliko obaveznih obreda koje je potrebno realizirati da bi on bio priznat i važeći. Prije samog obreda, potrebno je iskreno zanijetiti, odnosno imati čistu i iskrenu namjeru da se u ime Boga obave obredi hadža.

Nakon toga, budući hadžija odijeva hodočasničku odjeću koja se naziva ihram. Tokom hadža obavlja se i saj – užurbani hod između brežuljaka Safa i Merva, obavezno se, nadalje, tavafi, odnosno obilazi oko Kabe sedam puta, a potom se buduće hadžije upućuju prema Arefatu.

Hadž se sastoji i od brojnih manje obaveznih obreda (vadžiba) i pobožnih djela koja je Poslanik Muhamed preporučio (sunnet). Ukoliko se određeni dijelovi hadža propuste ili se ne urade pravilno, hadž može biti nevažeći.

TRT Balkan