Britanski zdravstveni sistem u problemima zbog najdužeg štrajka ikada

Britanski zdravstveni sistem u problemima zbog najdužeg štrajka ikada

Mlađi ljekari započeli su jutros trodnevni štrajk, a novi prekid rada najavljen je od 3. do 9. januara.
Doktori nižeg ranga, članovi Britanskog medicinskog udruženja (BMA), štrajkovaće 72 sata širom Engleske zbog nemogućnosti dogovora o platama.      Foto: Reuters Archive

Očekuje se da će se Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) suočiti s velikim poteškoćama u pružanju medicinskih usluga, jer su mlađi ljekari, koji čine 50 posto medicinske radne snage, započeli novu rundu štrajka u srijedu.

Doktori nižeg ranga, članovi Britanskog medicinskog udruženja (BMA), štrajkovaće 72 sata širom Engleske zbog nemogućnosti dogovora o platama.

Štrajk je počeo u srijedu u sedam sati i trajaće do sedam sati u subotu.

Nakon toga uslijediće šestodnevna potpuna obustava rada od 3. do 9. januara, ukupno 216 sati štrajka za koju je BMA navelo da će biti "najduži štrajk u istoriji NHS-a".

Pred štrajk, NHS Engleska upozorio je na "ozbiljne poremećaje" u vrijeme kada su službe već pod značajnim zimskim pritiskom.

Stephen Powis, nacionalni medicinski direktor NHS-a, rekao je da će ovi štrajkovi izazvati "ogromne poremećaje" u NHS-u, a službe već osjećaju pritisak.

Prema podacima zdravstvenih službi zemlje, za nešto više od godinu dana zbog štrajkova je pomjeren više od 1,1 milion bolničkih i ambulantnih pregleda.

TRT Balkan / agencije