Britanski parlamentarci su bili zabrinuti zbog podataka koji se šalju kineskoj vladi.     Foto: Reuters

Britanski Parlament najavio je u srijedu kako gasi TikTok nalog nakon što su zastupnici izrazili zabrinutost zbog povezanosti te kompanije društvenih medija s kineskom vladom.

"Na temelju povratnih informacija članova, zatvaramo pilot TikTok nalog Parlamenta Velike Britanije ranije nego što smo planirali", rekao je glasnogovornik Parlamenta i dodao: "Račun je bio pilot inicijativa dok smo testirali platformu kao način da dopremo do mlađe publike relevantnim sadržajem o Parlamentu."

Vlasnik TikToka, popularne društvene mreže bazirane na kratkim videoformama, jeste kompanija ByteDance, koja je stacionirana u Kini. Britanski parlamentarci su bili zabrinuti zbog podataka koji se šalju kineskoj vladi.

"Mogućnost da Xi Jinpingova vlada ima pristup ličnim podacima na telefonima naše djece trebala bi biti razlog za veliku zabrinutost”, navodi se u pismu zastupnika.
"Iako je razočaravajuće što se Parlament više neće moći povezati s milionima ljudi koji koriste TikTok u Velikoj Britaniji, ponavljamo ponudu kako bismo uvjerili one članove Parlamenta koji su izrazili zabrinutost i razjasnili sve netačnosti u vezi s našom platformom", rekla je glasnogovornica TikToka.

U međuvremenu, ambasador Kine u Velikoj Britaniji je upozorio na "ozbiljne posljedice" ako britanski zastupnici posjete Tajvan.

"Pozivamo britansku stranu da se pridržava zajedničkog kinesko-britanskog saopćenja i da ne potcjenjuje ekstremnu osjetljivost tajvanskog pitanja, te da ne slijedi korake SAD-a", rekao je Zheng Zeguang za list "Guardian".

List je izvijestio da, nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, Odbor za vanjske poslove britanskog Donjeg doma Parlamenta planira posjetu krajem godine.

Liz Truss i Rishi Sunak, kandidati za sljedećeg britanskog premijera, zauzeli su oštar stav prema Kini u trci za vodstvo.

TRT Balkan / agencije