Lula poručio da će vladati u ime svih Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za njega.     Foto: Reuters

Ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva pobijedio je na izborima u Brazilu koji su izazvali podjele, porazivši aktuelnog predsjednika Jaira Bolsonara malom razlikom glasova.

S više od 99% glasova prebrojanih u nedjeljnom drugom krugu glasanja, da Silva je imao 50,9%, a Bolsonaro 49,1%, što je izborna vlast okarakterisala kao sigurnu matematičku prednost za da Silvu.

Brazilski Vrhovni izborni sud (TES) objavio je da su predsjednički izbori u zemlji "matematički odlučeni" s bivšim predsjednikom Lulom da Silvom koji je osvojio više glasova od aktuelnog Bolsonara.

"Danas je jedini pobjednik brazilski narod", rekao je da Silva u govoru u hotelu u centru Sao Paula. "Ovo nije pobjeda ni moja ni Radničke stranke, niti stranaka koje su me podržale u kampanji. To je pobjeda jednog demokratskog pokreta koji se formirao iznad političkih stranaka, osobnih interesa i ideologija da bi demokratija izašla kao pobjednik."

To je zapanjujući preokret za 77-godišnjeg da Silvu, kojeg je hapšenje iz 2018. zbog korupcijskog skandala udaljilo od izbora 2018. koji su doveli na vlast Bolsonara, branitelja konzervativnih društvenih vrijednosti.

Rekao je da će vladati u ime svih Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za njega, te je poručio da je "vrijeme da se spusti oružje koje se nikada nije trebalo uzeti u ruke".

Da Silva obećava da će vladati izvan svoje ljevičarske Radničke stranke. Želi dovesti centriste, pa čak i neke desničare koji su prvi put glasali za njega, i vratiti zemlji prosperitetniju prošlost. Ipak, suočava se s preprekama u politički polariziranom društvu u kojem ekonomski rast usporava, a inflacija raste.

Njegova pobjeda je svojevrsni presedan, još od brazilskog povratka demokratiji 1985. prvi put se desilo da aktualni predsjednik nije ponovno biti izabran. Visoko polarizirani izbori u najvećoj ekonomiji u Južnoj Americi produžili su val nedavnih pobjeda ljevice u regiji, uključujući Čile, Kolumbiju i Argentinu.



TRT Balkan