Blinken je ponovo potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država za uspostavljanje nezavisne palestinske države sa sigurnosnim garancijama za Izrael.     Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u utorak s palestinskim premijerom Mohammadom Mustafom o detaljima predloženog "sveobuhvatnog" sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Blinken je tokom sastanka naglasio prednosti sporazuma za Palestince i Izraelce, ponovivši "da bi Hamas trebao prihvatiti prijedlog bez daljeg odlaganja".

"Sekretar Blinken pozdravio je najave reformi Palestinske samouprave i razgovarao s premijerom Mustafom o potrebi za punom i dosljednom provedbom tih reformi kako bi se ostvarile težnje Palestinaca na Zapadnoj obali i Gazi", saopštio je glasnogovornik Matthew Miller.

Kako je naveo, Blinken je ponovo potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država za uspostavljanje nezavisne palestinske države sa sigurnosnim garancijama za Izrael.

Američki State Department je u utorak saopštio da Washington izdvaja 404 miliona dolara nove humanitarne pomoći Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, opkoljenom Pojasu Gaze i u regionu.

"Novo finansiranje će pružiti osnovnu podršku ugroženim Palestincima u Gazi, Zapadnoj obali i regionu, uključujući hranu, sigurnu vodu za piće, zdravstvenu zaštitu, zaštitu, obrazovanje, sklonište i psihosocijalnu podršku. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene rješavanju humanitarne potrebe onih koji su pogođeni krizom", navodi se u odvojenom saopštenju.

State Department poziva ostale donatore da doprinesu "humanitarnom odgovoru u Gazi i regionu, povećaju podršku onima koji su pogođeni sukobom i rade na pronalaženju trajnih rješenja za krizu".

TRT Balkan / agencije