Biden je rekao da je odluka "nečuvena" i obećao da će biti uz Izrael dok se proces odvija.     Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden oštro je odbacio u ponedjeljak odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Khana da traži naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa, među kojima i Ismaila Haniyeha.

Tužilac Karim Khan je u saopštenju naveo da ima razumne osnove da vjeruje da Netanyahu i Gallant snose krivičnu odgovornost za "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti" počinjene na teritoriji Palestine, u Pojasu Gaze, od najmanje 8. oktobra.

Biden je rekao da je odluka "nečuvena" i obećao da će biti uz Izrael dok se proces odvija.

"Dozvolite mi da budem jasan: šta god ovaj tužilac implicira, ne postoji ekvivalencija - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo stajati uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti", rekao je američki predsjednik.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Washington "fundamentalno odbacuje" Khanovu odluku.

"To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je izvršila najgori masakr nad Jevrejima od Holokausta i još uvijek drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance", rekao je šef američke diplomatije.

Iako je Bidenova administracija odbacila jurisdikciju suda nad Izraelom jer nije potpisnik Rimskog statuta, pohvalila je odluku MKS-a da izda naloge za hapšenje visokih ruskih zvaničnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zbog akcija Moskve u Ukrajini. Ni Rusija, poput Izraela nije potpisnik Rimskog statuta.

TRT Balkan / agencije