Osvrćući se na prijedlog prekida vatre u tri faze za Gazu, Biden je rekao da je Izrael prihvatio važan sporazum i da je Netanyahu javno izrazio podršku ovom prijedlogu.           Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je Izrael uzeo u obzir zabrinutost Washingtona zbog izraelskih napada na grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

Biden, koji je posjetio Francusku na 80. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji, dao je izjavu za ABC News o izraelskim napadima na Palestinu.

Biden je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije ignorisao zabrinutost Washingtona u vezi s napadima na Rafah i rekao: "Mislim da me sluša. Oni su htjeli da uđu u Rafah punom brzinom, htjeli su da potpuno okupiraju Rafah, da zauzmu grad, oni to nisu uradili."

Osvrćući se na prijedlog prekida vatre u tri faze za Gazu, Biden je rekao da je Izrael prihvatio važan sporazum i da je Netanyahu javno izrazio podršku ovom prijedlogu.

Biden je naveo da bi Hamas također trebao prihvatiti prijedlog i naveo da je nacrt primirja podržao gotovo cijeli arapski svijet.

"Moramo uspostaviti prekid vatre", rekao je Biden.

Na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući 31. maja, američki predsjednik Joe Biden objavio je da je Izrael dao novi prijedlog u vezi s prekidom vatre i zatvorenicima u Gazi.

TRT Balkan / agencije