Savjetnik u uredu poljskog predsjednika Marcin Przydacz izjavio je da je samit B9 u Varšavi pripremna rasprava prije samita NATO-a u Vilniusu u julu.     Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvuju na samitu Bukureštanske devetorice (B9) u Varšavi, nakon kojeg se očekuje njihova zajedničku deklaraciju o NATO-ovoj strategiji na istočnom krilu tog saveza.

Bukureštanska devetorica je format saradnje koji okuplja zemlje istočnog krila NATO-a, odnosno Bugarsku, Češku, Estoniju, Litvu, Latviju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Mađarsku. Savjetnik u uredu poljskog predsjednika Marcin Przydacz izjavio je da je samit B9 u Varšavi pripremna rasprava prije samita NATO-a u Vilniusu u julu.

“Saradnja istočnog krila NATO-a proizilazi iz osnovne pretpostavke da smo svi ovdje u ovoj nestabilnoj regiji i moramo sarađivati ​​jedni s drugima“, rekao je Przydacz.

Poljski predsjednik Andrzej Duda jučer se sastao s američkim kolegom Bidenom, a nakon sastanka je izjavio da je današnji samit B9 važan i simboličan za cijelu regiju.

“Ne doživljavamo ove posjete samo kao Poljaci, već kao posjete našoj regiji u kombinaciji s posjetom Kijevu.

Ovo je vrlo snažan signal odgovornosti koju Sjedinjene Države neprestano nose za sigurnost Evrope i svijeta“, rekao je Duda.

TRT Balkan / agencije