Lokalne administracije u općinama će biti birane na izborima.     Foto: AA Archive

Vlasti Azerbejdžana predstavile su plan za reintegraciju armenskog stanovništva u Karabahu.

Prema dokumentu koji je objavila azerbejdžanska državna novinska agencija AzerTag, Azerbejdžan osigurava jednakost prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili jezik.

Upravljanje teritorijama na kojima žive Armeni vršiće se preko posebnih predstavništava koje imenuje predsjednik Azerbejdžana, uz učešće lokalnog stanovništva. Lokalne administracije u općinama će biti birane na izborima.

Azerbejdžanske agencije za provođenje zakona održavat će javni red i sigurnost stanovnika, a lokalni stanovnici će imati priliku da rade u okviru ovih agencija.

Armenskom stanovništvu Karabaha biće zagarantovano pravo na očuvanje i razvoj svoje kulture, slobodu vjeroispovesti i upotrebu armenskog jezika, navodi se u planu, dodajući da će stanovnici takođe imati koristi od nacionalnog sistema nagrađivanja i socijalnih privilegija koji se primjenjuju širom zemlje.

Azerbejdžanska nacionalna valuta će biti u punom opticaju u Karabahu, a Vlada će dati poreske i carinske povlastice za podršku posebnom ekonomskom režimu uvedenom za stimulisanje ekonomskog razvoja u ekonomskim regijama Karabaha i Istočnog Zangezura.

UN: U Karabahu nema tragova da je počinjeno nasilje nad armenskim civilima

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da njihova delegacija koja je otišla u Karabah nije pronašla nikakve dokaze o nasilju nad armenskim civilima i da civilna infrastruktura u regionu nije bila gađana.

Portparol UN-a Stephane Dujarric kazao je da je UN-ova delegacija tokom vikenda posjetila Karabah na poziv Vlade Azerbejdžana.

Navodeći da delegacija pokušava da identifikuje humanitarne potrebe u regionu, Dujarric je rekao da su u delegaciji bili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Fonda UN-a za djecu (UNICEF), Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Dodao je da je delegacija pregledala granični punkt u Lachinu i gradu Hankendi.

“Delegacija je saopćila da nije pronašla nikakve dokaze o nasilju nad armenskim civilima i da civilna infrastruktura u regionu nije bila gađana“, rekao je Dujarric.

Navodeći da azerbejdžanske snage nisu gađale ni bolnice, škole, kuće, vjerske niti kulturne centre i da je Vlada Azerbejdžana pokrenula napore da ponovo pruži nesmetane zdravstvene usluge, Dujarric je kazao da je uočeno da poljoprivredne površine i stočni fond nisu oštećeni.

Dujarric je naveo da se delegacija sastala i sa predstavnicima armenske zajednice u Karabahu.

Ističući važnost obnove povjerenja u regionu, Dujarric je poručio da sve strane treba da ulože napore za to.

TRT Balkan / agencije