Rastuća temperatura okeana predstavlja prijetnju opstanku koralja.     Foto: Reuters

Ministrica zaštite okoliša Tanya Plibersek rekla je kako namjerava uskratiti odobrenje za projekat rudnika uglja sjeverozapadno od grada Rockhamptona u državi Queensland.

Manjinska stranka Zelenih vršila je pritisak na vladu Laburističke stranke lijevog centra, koja je izabrana u maju, da odbije odobrenja za projekte uglja ili plina kako bi pomogla u smanjenju emisija stakleničkih plinova u Australiji, izvještava Associated Press.

“Na temelju informacija koje su mi dostupne u ovoj fazi, vjerujem da bi projekat vjerovatno imao neprihvatljive utjecaje na Morski park Velikog koraljnog grebena i vrijednosti Područja svjetske baštine Velikog koraljnog grebena i mjesta nacionalne baštine”, rekla je Plibersek u saopćenju.

Morski park upravlja mrežom više od 2.500 grebena koji pokrivaju 348.000 kvadratnih kilometara morskog dna uz sjeveroistočnu australsku obalu.

Područje svjetske baštine, koje su proglasili Ujedinjeni narodi i australski Popis nacionalne baštine, uključuje prirodna, historijska i autohtona mjesta od velikog značaja za naciju.

UNESCO razmatra smanjenje statusa svjetske baštine Velikog koraljnog grebena uglavnom zato što rastuća temperatura okeana predstavlja prijetnju opstanku koralja.

Predlagatelji rudnika imaju 10 radnih dana za odgovor na predloženo odbijanje, prije nego što ministrica donese konačnu odluku.

FENA