Sydney bi trebao zabilježiti najtopliji dan u godini do sada, s temperaturom do 37 stepeni Celzijusa, dok će temperatura vjerojatno porasti do 40 stepeni u Penrithu.       Foto: Reuters Archive

Očekuje se da će tropska oluja u Koraljnom moru preći u ciklon u ponedjeljak kasno navečer, a građane Australije upozoravaju da se pripreme za "jake udare", saopćio je u nedjelju Australijski ured za meteorologiju.

Meteorološka agencija saopćila je da je pratila spori tropski sistem niskog pritiska u blizini sjeveroistočne obale Queenslanda koji će nastaviti jačati u tropski ciklon tokom sljedeća 24 sata, objavila je australijska radiodifuzna korporacija.

Ciklon Kirrily vjerojatno će se pojačati u kategoriju tri prije nego što pređe obalu Queenslanda između Cairnsa i Mackaya u srijedu.

S druge strane, svim kopnenim državama i teritorijima osim Canberre i Victorije izdana su upozorenja na toplinski val jer su temperature skočile od nedjelje.

Sydney bi trebao zabilježiti najtopliji dan u godini do sada, s temperaturom do 37 stepeni Celzijusa, dok će temperatura vjerojatno porasti do 40 stepeni u Penrithu.

U Aucklandu, glavnom gradu Novog Zelanda, u nedjelju je zabilježen peti najtopliji dan u historiji, dok se ostali dijelovi zemlje pripremaju za kiše i oluje jer tropski ciklon jača u blizini Australije.

TRT Balkan / agencije